Ministru “notrieca” lidmašīna

Satiksmes ministra Anrija Matīsa demisija apaug ar minējumiem un baumām. Premjerministre Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nav ieviesusi nekādu skaidrību.

Skandāls valdībā notika pēc vairāku stundu ilgas sēdes, kurā tika izšķirts nacionālās aviokompānijas “Air Baltic” liktenis. Kompānija ir vienos parādos, naudas neesot pat avansa maksājumiem pēc jaunu lidmašīnu iepirkšanas līguma ar kompāniju “Bombardier”, kas noslēgts pirms diviem gadiem.

Rezultātā pēc 4 stundu apspriedes valdība piekrita Satiksmes ministrijas ierosinājumam piesaistīt ārzemju investoru. Tas izrādījās vācu uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, kas sola ieguldīt aviokompānijas attīstībā 52 miljonus eiro. Viņa dibinātais Latvijas uzņēmums saņems 20% “Air Baltic” akciju. Savukārt valsts ieguldīs aviokompānijā 80 miljonus eiro ar tiesībām izpirkt pārdotās akcijas.

Tālāk sākās notikumi, kas būtu pelnījuši veselu romānu to aprakstīšanai. Tūlīt pēc ilgās sēdes valdības galva Laimdota Straujuma paziņoja, ka viņa ir nolēmusi atlaist satiksmes ministru Anriju Matīsu. Starp citu, tieši premjeres partija, t.i., “Vienotība”, bija izvirzījusi bezpartejisko ministru šim postenim. Straujuma paskaidroja, ka viņš tika atlaists, jo slikti kontrolējis situāciju ar “Air Baltic”.

Darja Ždanova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 86 (10.11.2015.).