Zolīte - prāta spēle

Zoli spēlē katrs piektais Latvijas iedzīvotājs – tā apgalvo šīs kāršu spēles cienītāji un sauc to par latviešu nacionālo prāta asināšanas nodarbi, tāpēc zolīte vieno gan vecus, gan jaunus.

Tā 30 kungi un viena dāma 8. novembrī Dagdas kultūras namā sacentās prāta un veiksmes spēlē - Zolītē. Uz turnīru bija ieradušies gan Dagdas novada zolmaņi, gan spēlētāji no Krāslavas un Rīgas. Svētdien tika cilātas kārtis no rīta līdz pat vakaram, lai noskaidrotu Dagdas čempiona ieguvēju šajā tautā populārajā kāršu spēlē.

Sacensības notika pēc Latvijas Zolītes federācijas apstiprinātiem noteikumiem un vispārpieņemtiem ētikas nosacījumiem. Turnīrā tika izspēlētas 7 kārtas, kur katrā izspēlē 24 partijas ar laika limitu 55 minūtes. Pie viena galdiņa vienu izspēli veica četri dalībnieki. Katras kārtas uzvarētājs pie galdiņa saņēma 6 punktus, otrās vietas - 4 punktus, trešās vietas - 2 punktus, bet ceturtās - 0 punktus.

Turnīra galvenais tiesnesis bija Dagdas novada sporta organizators Jevģēnijs Višnevskis un sacensību protokolētāja pienākumi bija uzticēti Aldim Beitānam. Par turnīra tehnisko organizēšanu gādāja kultūras nama pārstāvis Ernests Vjaters. Zoles turnīrs notika lietišķi un ar pozitīvām emocijām.

Turnīra vecākais dalībnieks Ārens Osis bija ieradies no Krās- lavas, viņš visu sacensību laiku braši turējās starp līderiem, tikai beidzamajā kārtā viņa veiksme pameta kārtis. Arī vienīgā daiļā dzimuma pārstāve Inna Sadovska sacensībās nebija ar pliku roku ņemama un ierindojās turnīra pirmajā desmitniekā. Bija arī turnīra neveiksminieks, kurš tika pie mierinājuma balvas – darba cimdu pāra, lai turpmāk labāk veiktos kāršu dalīšanā!

Raimonds Nipers, zolītes turnīra organizators

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 87 (13.11.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.