Dagdas novadā par godu Latvijas dzimšanas dienai top divas īsfilmas

Pirmizrāde - 17. novembrī, svētku pasākuma laikā Dagdas novada TN.

Latvijā novembris ir valsts svētku mēnesis. Sarkanbaltsarkanās krāsās ietērptā Latvija pārdomā par savu pagātni, cer uz skaistāku nākotni, bet ikdienā noraugās uz tagadni. Par tiem notikumiem, kas norisinās šodien, rīt tai būs jārunā pagātnes formā un Latvijas vakardiena kļūs par vēsturi.

Kāds ir teicis, ka vēsture nav ne atmiņas, ne pagātne - vēsture ir stāsts par pagātni - kura veidošanai tiek izmantotas atmiņas.

Dagdas novadam ir paveicies ar to, ka starp novadniekiem ir tādi, kuri dalās savās atmiņās par pagātni un ir tādi novadnieki, kuri spēj šos stāstus saglabāt vēsturei.

Novadnieks Jānis Grišāns atminās vēl to laiku, kad no Konstantinovas ciema ļaudis gājienā devās uz Dagdu, lai piedalītos 18. novembra svētku parādē.

Novadniece Felicita Lesiņa savās atmiņās bieži kavējas bērnībā, kad piespiedusies pie Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa mašīnas riteņa, vēroja valsts vīru uzrunājam ciema ļaudis.

Tādu cilvēku, kuri savās atmiņās aizved pa vēstures lappusēm tik tālu pagātnē novadā ir maz. Tāpēc to apzināšana un viņu atmiņu stāstu iemūžināšana ir mūsu paaudzes pienākums. Atmiņas palīdz papildināt kultūrvēsturiskā mantojuma krājumu un apzināt tautas vēstures bagātību.


Elizabete Viļuma-Gražule
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 87 (13.11.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.