Aglonas novada “Gada cilvēks - 2015” - Edgars Kudiņš

img

Novembris ir Latvijas dzimšanas dienas mēnesis. Daudzās Latvijas vietās šajā laikā notiek to iedzīvotāju sumināšana, kuri ar savu darbu vairojuši katra novada tēla spodrināšanu. Aglonas novadā ik gadu tiek apzināts tas novadnieks, kurš tiek nosaukts par Aglonas novada “Gada cilvēku”.

2015. gadā šo titulu izpelnījās ilggadējais Aglonas vidusskolas fizikas, mājturības un tehnoloģiju priekšmeta skolotājs Edgars Kudiņš. Daudziem “Ezerzemes” lasītājiem E. Kudiņa vārds jau ir pazīstams. Tas ir pedagogs ar vairāk nekā 30 gadu pedagoģisko pieredzi, kurš ar smaidu prot iedrošināt ikvienu skolēnu kāpt pa fizikas zinātnes pakāpieniem. Viņa iedrošināti, skolēni kāpj gan pa uzvaras pakāpieniem konkursos un olimpiādēs, gan pa ziņkāres un zinātkāres trepēm, no kurām neļauj nokāpt tā pati zinātkāre, kas katru reizi iekšēji mudina uzzināt, kas gan ir priekšā un virza katru skolēnu šī Nezināmā atklāšanā.

Kā teica fiziķis Einšteins: “Zinātkāre ir trausls, mazs augs, kuram vajadzīga ne tikai ierosme, bet arī brīvība.” Šādu brīvības sajūtu ceļā uz fizikas atklājumiem nodrošina Edgars Kudiņš. Viņš sarežģīto spēj padarīt par vienkāršu un visiem saprotamu, palīgā ņemot tās mācību metodes, kuras rada arī sacenšanās prieku.

Jau vairāk nekā 20 gadus skolotājs spējis 8. un 9. kl. skolēnus iesaistīt Latvenergo organizētajā spēlē “Experiments”. Šajā konkursā spējis iesaistīt ne tikai Aglonas vidusskolēnus, bet arī daudzu citu skolu jauniešus un pedagogus.

Savulaik, kad strādāju Maltas 1. vidusskolā, mani 8. klases audzēkņi, kuri apguva korekcijas mācību programmu, paziņoja, ka mājas darbi netika izpildīti, jo mācījās fiziku. Tas, ka mājas darbi bija nepildīti, izbrīnu neraisīja, bet šis pamatojums, ka mācījās fiziku, lika aizdomāties. Protams, nenoticēju un devos noskaidrot patiesos apstākļus pie fizikas skolotāja Valda Snikera, kurš smaidot atbildēja, ka īstais vaininieks ir Aglonas vidusskolas skolotājs Edgars Kudiņš, kurš iedrošināja arī Maltas 1. vidusskolas skolēnus piedalīties konkursā “Exsperiments”.

Elizabete Viļuma-Gražule Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 89 (20.11.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.