Vērtību un brīvības izpratne Nikolaja Loska filozofijā

Pirms 145 gadiem Krāslavā dzima nākamais filozofijas doktors, profesors, daudzu grāmatu un zinātnisku rakstu autors Nikolajs Loskis, kurš bērnību ir pavadījis Dagdā. Izstudējot bibliotēkā sakrātos novadpētniecības materiālus par šo izcilo personību, ņemot vērā tematiskās mapes bagāto saturu, secinu, ka par mūsu novadnieku pelnīti vairakkārt ir rakstīts arī laikraksta “Ezerzeme” slejās.

Godinot filozofa piemiņu un nekādā ziņā nevēlēdamies atkārtoties ar jau iepriekš publicēto, vēlos iepazīstināt jūs, cienījamie laikraksta lasītāji, ar izcilā novadnieka filozofiskajiem uzskatiem par vērtībām un izpratni par brīvību.

N. Loska filozofiskā sistēma kopumā – tā ir oriģināla reliģiozi-filozofiska sistēma, kuras centrā ir ideja par personību kā “centrālo ontoloģisko pasaules elementu”. Visu pasaules vērtību pamatā Loskis atzīst Dieva valstību un Dievu kā visaugstākās vērtības. Šīs absolūtās vērtības ir dotas caur intuīciju, garīgu apskaidrību, bez tām reāla tikumiska dzīve nevar apieties. Sabiedrība, kurā zūd izpratne par absolūtām vērtībām, kļūst garīgi nedzīva un netikumiska, tajā aug noziedzība, haoss, cilvēka iekšējās pasaules grimšana nabadzībā. Loskis pats ticēja absolūto vērtību triumfam nākotnē un labā spēkam. Viņš uzskatīja, ka absolūtās vērtības pasaulē apstiprinās personības, kuras apzināsies šīs patiesās vērtības. Otrajā vietā pēc Dieva filozofam ir cilvēka personības vērtība. Cilvēks - neatkārtojams indivīds, kurš nav aizvietojams ar nevienu citu vērtību. Tikai pēc tam iet bezpersoniskas vērtības: patiesība, tikumība, brīvība, skaistums.

Anna Bartuša, Krāslavas novada centrālās bibliotēkas bibliotekāre Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 90 (24.11.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.