Jauniešu piedzīvojums Itālijā, dabas klusuma un mūzikas skaņu ielenkumā

img

Kad Latvijā rudens naktis kļuva vēsākas un tika aizmirsta vasaras siltā saule, pieci aktīvi jaunieši no Latgales devās saules, dabas un mūzikas skaņu meklējumos uz Itāliju.

Viena no piedzīvojuma dalībniecēm satraukti stāsta: “Viss notika ātri un spontāni. Man no Rēzeknes novada tika piedāvāts piedalīties “Erasmus” apmaiņas braucienā uz Itāliju, tika dots uzdevums dažu dienu laikā sameklēt sev četrus ceļa biedrus, jo viens jau bija atrasts Rēzeknē. Steigā griezos pie saviem draugiem no Aglonas un Dagdas, un draudzīgā pieciniekā devāmies iepazīt Itāliju!”

Varbūt visu pēc kārtas, kas bija tie aktīvie jaunieši, kāpēc Itālija un kāpēc mūzika?

Uz burvīgo Itāliju mēs devāmies piecatā, trīs jaunieši no Aglonas: es - Elizabete Gražule, Mārtiņš Valainis un Lelde Bartuša. Kopā ar mums Kristīne Vasiļevska no Dagdas novada Mariampoles un Daiga Paplavska no Rēzeknes. Ja godīgi, vēl viena vieta bija brīva, bet neviens jaunietis nepieteicās.

Kā gadās, ka apmaksātā projekta braucienā nespējāt sameklēt sesto jaunieti?

Ja godīgi, šis fakts mani pašu pārsteidza. Izrādās, ka Dace Deksne no Rēzeknes, kura bija it kā mūsu grupas organizētāja, bija izvietojusi sludinājumu internetā, mājaslapās utt., taču pie- teicās tikai viens dalībnieks. No vienas puses skumji, ka jaunieši ir tik kūtri, taču no otras puses tas priecēja, jo mums, agloniešiem, tika dota šāda iespēja.

Tātad apmaiņas brauciens un Itālija. Kāds bija brauciena galvenais mērķis?

Galvenais mērķis bija tikties ar piecu valstu jauniešiem kopējā projektā ar nosaukumu “The sound of music” (Mūzikas skaņas), taču projektā bija ļoti daudz mazāku mērķu. Caur tautu mūziku, kultūru, ēdieniem un tradīcijām iepazīt piecas valstis - Gruziju, Armēniju, Rumāniju, Itāliju, Latviju. Saskatīt kopīgo un atšķirīgo starp valstīm, kuras ir Eiropas Savienības sastāvā un kuras nav tās sastāvā. Viens no projekta mērķiem bija arī jauniešu viedokļu apmaiņa par lauku un pilsētas dzīvi, kopīgi tika meklētas pozitīvās un negatīvās puses, kā arī apjaustas darba un attīstības iespējas lauku vidē.

Elizabete Viļuma-Gražule Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 91 (27.11.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.