Marijas Tiso dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Droši vien slavenākais un tūristu vidū pieprasītākais muzejs – tā ir vaska figūru kolekcija, kuru nodibināja Marija Tiso. Šīs apbrīnojamās un stiprās sievietes dzīve sastāv no kāpumiem un kritumiem. Viņas nelokāmība un optimisms palīdzēja izturēt visus triecienus, kas noteikti „salauztu” pat visstiprāko vīrieti. Kā veidojās viņas personība?

Marija ir dzimusi Strasbūrā, „virsnieka” Jozefa Grocgolca ģimenē. Vārds „virsnieks” ir pēdiņās, un tā nav nejaušība. Viss bija saistīts ar to, ka Jozefam mugurā patiešām bija militārā forma un viņam bija piešķirta virsnieka dienesta pakāpe, taču pilsētā viņš izpildīja bendes pienākumus... Kaimiņi gāja apkārt Grocgolcu mājai. Pēc tam sākās Septiņgadu karš, un Jozefu aizsūtīja uz fronti. Tur arī bija vajadzīgi bendes. Viņš gāja bojā šajā karā, turklāt visai dīvainos apstākļos, bet Marija piedzima četrus mēnešus pēc viņa nāves. Marijas māte bija jau sieviete gados, viņa slimoja un ar lielām grūtībām varēja nodrošināt uzturu savai meitai, visam pārējam naudas nepietika. Draugu Marijai nebija. Vienaudži vairījās no viņas, bet reizēm arī atklāti ņirgājās, atkārtojot, ka meitenei pakaļ atnāks visu viņas tēva nogalināto noziedznieku dvēseles. Marija auga pilnīgā vientulībā un bieži veselām dienām ne ar vienu nerunāja.

Ģimenes stāvoklis nedaudz uzlabojās, kad viņas mātes draugs, „anatomiķis” Filips Kurtiuss, piedāvāja Grocgolcu ģimenei pārcelties kopā ar viņu uz Parīzi. Galvaspilsētā „anatomiķis”, kas īstenībā bija vaska figūru tēlnieks, atvēra tirgotavu, kur pārdeva visiem gribētājiem mazus vaska portretus. Marija kļuva par Kurtiusa palīdzi, bet viņas māte strādāja „anatomiķa” mājās par ekonomi.

Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 92 (01.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.