Anita Reščenko - dabas garšu pavēlniece

img

Aglonas novada Kastuļinas pagasta viesu mājas “Zemeņu krastiņi” saimniece Anita Reščenko pa šiem daudzajiem gadiem, kopš dzīvo Kastuļinas pusē, presē kristīta gan kā Meža laumiņa, gan kā Zemeņu filozofe, gan kā pirts garu pavēlniece un pirts skolotāja.

Un visi šie kristāmvārdi atspoguļo Anitas patieso būtību. Kādā intervijā par Anitas māju teikti šādi vārdi “Galdā šajās mājās ceļ sviestmaizes ar liepu un kļavu lapām, bet puķu dobē audzē karalieni nātri”. Un tas nav vienīgais “dabas noslēpums”, ko sev un citiem atklāj Anita.

Lietainā dienā, ienākot Aglonas centrālajā bibliotēkā, kur pulcējušies vietējie iedzīvotāji uz nelielu semināru “Augi un veselība”, kas veltīts Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļai, Anitu sastapām ēdam augu lapas un smaržojam augu kātiņu lapu jaunos dzinumus. Šis acu piefiksētais skats mani aizvilināja bērnībā, kad spēlējot kariņu, slēpnī tika kodīti jaunie liepu lapu dzinumi, bet “ienaidnieku” gūstekņiem iebaroti māllēpju ziedi un nātru lapas. Vai gan tas tiktu darīts, ja mēs zinātu, ka tādā veidā “ienaidnieks” tiek stiprināts nevis novājināts?

Tagad pati bieži vien salātiem pievienoju jaunos māllēpju ziedus, upeņu jauno lapu dzinumus un pati sev ienaidniece nejūtos. Uzturā lietojot dažādas augu lapas, saknes, ziedus, sēklas - ienaidniece sev nejūtas arī Anita Reščenko, kas ir 2014. gada pirtnieku konkursa “Sauna World cup - 2014” Latvijas čempione un Pasaules pirts čempionāta dalībniece.

Būt kopā ar dabu, pārtikt no dabas un izsmelt no tās maksimālo enerģiju, pārvēršot to labajos darbos, domās… veselības stiprināšanai un uzlabošanai, skaistumam un možam garam - tā ir Anitas Reščenko dzīves filozofija, ar ko viņa labprāt dalās semināros, sanāksmēs, diskusiju forumos un pirts kūrēs.

Elizabete Viļuma-Gražule
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 92 (01.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.