Saeima – par drošību

Parlaments ir pieņēmis kārtējo valsts nacionālās drošības koncepciju.

Šādu dokumentu (pašreizējais ir 26 lappušu apmērā) pieņem katra sasaukuma parlaments. Izņēmums bija iepriekšējā, 11. Saeima, kas “nodzīvojusi” tai pienākošos pēc pirmstermiņa vēlēšanām trīs gadus ar savu priekšteču – 10. Saeimas deputātu – nostādnēm. Kā zināms, 10. Saeima nostrādāja tikai gadu, to atlaida toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Pašreizējais galvenais dokuments par to, ko valsts uzskata par draudiem sev un saviem iedzīvotājiem, ir līdzīgs iepriekšējiem daudzvārdības un nekonkrētuma ziņā, taču tā formulējumi izceļas ar skarbumu – reizēm tie pat ir skandalozi. Galvenais pārmetums, kas izskanēja no parlamenta tribīnes autoriem, ir tas, ka pat pēc briesmīgajiem terorisma aktiem Parīzē par galveno draudu ir nosaukts nevis starptautiskais terorisms, bet gan lielās kaimiņvalsts politika.

Piemēram, “pēc 2.pasaules kara beigām Krievijas agresija Ukrainā ir bijusi līdz šim nepieredzēta vēršanās pret starptautisko tiesību pamatprincipiem.” Tātad pilsoņu karš bijušajā Dienvidslāvijā un tās valstu bombardēšana, nemieri un valsts apvērsumi Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, briesmīgie sprādzieni Parīzē dokumenta tapšanas procesā palika nepamanīti.

Darja Ždanova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 92 (01.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.