Par ugunsdrošību mājoklī

Katru gadu ugunsgrēkos iet bojā un cieš cilvēki, un ik gadu vidēji 40% no ugunsgrēkiem notiek tieši dzīvojamās mājās un dzīvokļos.

Visbiežākais ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni, piemēram, smēķēšana mājā vai dzīvoklī, vai pat atrodoties gultā, bez uzraudzības atstātas sveces un bērnu rotaļas ar uguni. Bieži ugunsgrēku izcelšanās iemesli ir arī elektroinstalācijas bojājumi un apkures iekārtu ekspluatācijas noteikumu pārkāpumi.

Analizējot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistiku par ugunsgrēkiem dzīvojamās ēkās, var secināt, ka lielākā daļa ugunsgrēkos bojāgājušo miruši nevis no fiziskiem apdegumiem, bet gan no saindēšanās ar toksiskiem produktiem, kas rodas, sadegot mājoklī esošajiem sadzīves priekšmetiem un mēbelēm. Pie tam lielākā daļa bojāgājušo nosmakuši dūmos vai sadeguši atrodoties savās guļamistabās. Šāda veida bojāgājušo skaitu samazināt var aprīkojot dzīvojamo telpu ar lokālajiem dūmu detektoriem, kas brīdinātu cilvēkus par izcēlušos ugunsnelaimi un tādejādi ļautu tiem paspēt pamest degošās telpas.

Dūmu detektorus var iegādāties elektropreču, būvmateriālu un specializētos ugunsdrošības aprīkojuma un ierīču veikalos.

Atcerieties, ja ir izcēlies ugunsgrēks, tad par to ziņojiet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot pa tālruni – 112!

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību vecākais speciālists Andrejs Smirnovs