Stikls jaunā gaismā Latgalē

Kas ir Tiffany? Juvelierizstrādājumu nams ASV, kas nosaukts dibinātāja vārdā? Pēc filmas “Brokastis pie Tifānija” iznākšanas uz kino ekrāniem 1961. gadā vārds Tiffany kļuvis par simbolu skaistumam, spožumam, elegancei un dzīvespriekam. Tiffany – tā ir arī stikla apstrādes tehnika, par kuru krāslavieši varēja gūt nelielu ieskatu 27. novembrī Tūrisma informācijas centrā.

Ekspresizstādi un radošo darbnīcu Ziemassvētku rotājumu gatavošanā no stikla Tiffany tehnikā organizēja Līvānu biedrība “Radošā apvienība “Perspektīva”” projekta “Stikls jaunā gaismā Latgalē” ietvaros, ar VKKF un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, sadarbībā ar Latgales mākslas un amatniecības centru.

Radošo darbnīcu vadītāja, māksliniece Inga Salmiņa, bija patīkami pārsteigta par tik lielu krāslaviešu interesi. Apmeklētāju bija daudz, visdažādākā vecuma, arī bērni kopā ar vecākiem. Visiem vienlaicīgi pat nepietika vietas pie aprīkotajiem darba galdiem. Tomēr prom neviens nesteidzās, visi ieinteresēti uzklausīja norādījumus, sākumā rūpīgi slīpēja stikla sagataves, tad pacietīgi gaidīja savu kārtu pie lodēšanas iekārtas un rezultāts neizpalika – katrs pagatavoja sev vienu vai pat vairākus stikla dekorus. Tepat varēja apskatīt stikla oriģināldarbu izstādi - stikla šķīvjus, rotaslietas un telpu dekorus. Mani visvairāk piesaistīja rotaslietas par Marka Rotko tēmu. Košas un oriģinālas. Tās ir arī manā kolekcijā. Pēc radošās darbnīcas sarunājos ar tās vadītāju Ingu Salmiņu.

“Tiffany tehnika ir viens no vitrāžas veidiem. Stikla kausēšanas tehnikas un materiāli mūsdienās ir ļoti daudzveidīgi”, stāsta meistare. “Kausēt stiklu sāku pirms gadiem astoņiem. Bet pirms četriem gadiem izveidojām Līvānos stikla kausēšanas darbnīcu blakus Līvānu stikla muzejam – Latgales mākslas un amatniecības centra telpās. Šajos gados darbnīca ir attīstījusies, apgūstot arvien jaunas stikla kausēšanas tehnikas. Par sadarbību un atbalstu darbnīcas tapšanā jāsaka paldies Latgales mākslas un amatniecības centram, VKKF, Latgales attīstības aģentūrai, Līvānu novada domei un Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centram.

Iveta Leikuma Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 93 (46.12.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.