Rīgas mērs Nils Ušakovs: “Izlaidušies viņi ir... to viņi simbolizē”

Vai Rīga ir eiropiska senioru ziņā? Vai Rīga noveco?

No vienas puses, ja runājam par eiropiskumu, tad mēs cenšamies maksimāli veltīt līdzekļus, kas mums pieejami, lai palīdzētu cilvēkiem, kas ir seniori. Rīgas senioriem tiek nodrošināts bezmaksas sabiedriskais transports. Strādājošajiem senioriem nodrošinām 50 % atlaidi. Tas ir ļoti svarīgi. Bez dažāda veida pabalstu saņemšanu programmām mēs strādājam pie tā, lai senioriem tiktu nodrošināta kvalitatīva brīvā laika pavadīšana. Pēdējā laikā šo funkciju uzņēmušās un ļoti veiksmīgi pilda arī mūsu bibliotēkas, kas piesaista seniorus un šo piedāvājumu seniori labprāt izmanto. Šajā ziņā – jā! Atbilstoši mūsu finansiālajām iespējām, mēs cenšamies kļūt vairāk eiropeiski.

No otras puses, Rīgā tāpat kā Latvijā un Eiropā iedzīvotāju vidējais vecums ar katru gadu aug. Protams, mums nav tā kā Japānā, kur pat luksofori tiek piemēroti senioru vecumam, lai tie var droši šķērsot krustojumu, taču kopumā vecuma rādītāji arī Latvijā ir augstāki nekā bija iepriekšējos gados.

Kāds pēc jūsu domām izskatās nākotnes Latvijas seniors? Kuras ir tās pozitīvās iezīmes, kas 30 gadu laikā varētu mainīties?

Manuprāt, cilvēki ir kļuvuši aktīvāki. Daudz ko maina jaunās tehnoloģijas. Es redzu, ka jau šobrīd sociālajos tīklos cilvēki vecuma grupā 65 plus, jau ir vērā ņemams īpatsvars. Domāju, ka tehnoloģiju attīstība un Latvijas veselības sistēmas attīstība kopumā palīdzēs cilvēkiem ilgāku laiku būt aktīviem, tai skaitā kļūt eiropeiskākiem.

Elizabete Viļuma-Gražule
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 94 (08.12.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.