Gada atraduma balva botānikā DU doktorantei, Dagdas vidusskolas absolventei

Latvijas Botāniķu biedrība ceļojošo balvu “Gada atradums” piešķīrusi par jaunu pļavas linlapes atradni Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātes studiju programmas “Bioloģija” doktorantei Danai Krasnopoļskai (Dagdas vidusskolas absolvente).

Balva ik gadu tiek piešķirta par īpaši nozīmīgiem jauniem floras atradumiem Latvijā. Šogad tā tikusi D. Krasnopoļskai no Daugavpils Universitātes par jaunu pļavas linlapes (“Thesium ebracteatum”) atradni aizsargājamā ainavu apvidū “Augšzeme”, Medumu apkārtnē, pie Latvijas-Lietuvas robežas.

Pļavas linlape ir daudzgadīgs pusparazītisks lakstaugs. Lai gan tas pēc izskata ir visai necils, Latvijā šis augs ir sastopams ļoti reti – ir aptuveni piecas līdz sešas atradnes. Visbiežāk augs ir sastopams austrumu rajonos. Šis augs ir īpaši aizsargājams un iekļauts Latvijas Sarkanās grāmatas 1.kategorijā – pie sugām, kurām draud iznīkšana.

Šogad ceļojošajai gada atraduma balvai tika pieteikti arī citi interesanti atradumi, piemēram, bālziedu brūnkāte, pūkainā asinszāle, rūgtā drudzenīte, jūras najāda. Tāpat pieteikta Latvijā savvaļā konstatēta svešzemju suga – platlapu debestiņa – un līdz šim Latvijā tikai divas reizes konstatēta svešzemju augu suga – lapainais sunītis.

Zane Ločmele, Daugavpils Universitātes Starptautisko un sabiedrisko attiecību daļas
sabiedrisko attiecību menedžere