Saeima nolēma palīdzēt “Air Baltic”

Nodokļu maksātājiem nacionālās aviokompānijas glābšana izmaksās 80 miljonus eiro

Kā jau rakstīja “Ezerzeme”, lielais naudas aizdevums no valsts ļaus “Air Baltic” noturēties, jo tai ir nepieciešami brīvi līdzekļi, lai norēķinātos par jau piegādātajām “Boeing” lidmašīnām un avansu maksājumiem saskaņā ar 2 gadu veco līgumu par 13 jaunu gaisa kuģu iegādi no kompānijas “Bombardier”. Tas arī bija viens no nosacījumiem investora piesaistīšanai no Vācijas. Vācu uzņēmēja Ralfa Dītera Montāga-Girmesa Latvijā dibināts uzņēmums ieguldīs aviokompānijas attīstībā 52 miljonus eiro un saņems 20% “Air Baltic” akciju.

Iespējamā “Air Baltic” bankrota un investora izvēles dēļ jau zaudējis savu krēslu satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Skandāls turpinājies arī pēc viņa aiziešanas no augstā amata: prese ziņoja, ka Montāgs-Girmess kādreiz strādājis vācu izlūkdienestā, bet pašlaik ir saistīts ar Krievijas aviorūpniecības kompāniju “Sukhoi Superjet” – tās lidmašīnas viņš arī iegādāsies Latvijas pasažieru aviācijai.

Pašlaik eksministrs Anrijs Matīss ir atgriezies Saeimā, bet satiksmes ministra pienākumus pagaidām pilda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Starp citu, parlamentārietis Matīss balsojumā par aviokompānijas finansēšanu atturējies.

Darja Ždanova
i]Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 94 (08.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.