Piedruja: restaurācijas darbi turpināsies

Piedrujas katoļu baznīca ar žogu un vārtiem (v.a.nr.6324), tiek datēta ar 1759. - 1774. gadu un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas ar savu izcilo baroka arhitektūru spilgti izceļas lauku vidē.

Piedrujas katoļu baznīcas neparasti bagātā interjera galvenais akcents ir iluzorais altāris ar Marijas Debesīs uzņemšanas gleznu centrā. Altāra gleznojums Piedrujas katoļu baznīcā tiek datēts ar 18.gs.III. ceturksni.

2015. gada septembrī tika uzsākti centrālā altāra gleznojuma restaurācijas darbi. Restaurācijas darbus veic Polijas Kultūras ministrijas restauratori Tomašs Dziuravecs un Agneška Hoikovska - Savicka. Darbus finansē Polijas Kultūras ministrija un Polijas Ārlietu ministrija.

Altāra retabls uzgleznots uz apsīdas sienas, atveidojot kolonnu un pilastru ietvertu nišu, ko noslēdz baldahīna drapējums. Virs spēcīgi izliektās, perspektīvas dziļuma ilūzijas akcentējošas antablementa daļas atrodas atturīgi veidota atika, ko ietver volūtā ievīti pilastri. To vainago Marijas monogramma mākoņu lokā. Gleznotā retabla arhitektoniku papildina figurāli motīvi – gleznota S. Trīsvienība atikas centrā ar sēdošiem eņģeļiem abās malās. Starp kolonām un bagātīgi drapētā baldahīna izvietota altārglezna – “Marijas Debesīs uzņemšana”, kas te tikusi ievietota ap 1935. gadu, aizvietojot kādu citu, droši vien - zudušu gleznu. Retabla iluzorais gleznojums risināts atturīgos, dzidros, brūnganos toņos.

Dzintra BUKEVIČA

i]Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 94 (08.12.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.