Maskas ir nomestas jeb Ar jaunu prioritāti, kungi!

Ziemas gaidīšanas periodā ļoti gribas, lai piepildās visas cerības. Taču šo gaišo laiku pirms Ziemassvētkiem mūsu tautai aptumšoja 2016. gada valsts budžeta pieņemšana. Mēs ar izpratni izturamies pret sakrājušos finansiāli sociālo problēmu mezglu, kas ir visā pasaulē izreklamētā “veiksmes stāsta” likumsakarīgs rezultāts.

Maskas ir nomestas, tagad ir pilnīgi skaidrs, kam ir uzsmaidījusi budžeta fortūna. Augstu stāvošo ierēdņu darba alga jaunajā gadā pieaugs par 600-700 eiro! Iedziļinieties šajos ciparos: Latgales skolotājiem, medmāsām, fiziskā darba darītājiem tāds algas pielikums pat sapņos nerādās, bet sensacionālajā pirmsziemassvētku prioritāšu sarakstā runa bija par algas pielikumu atalgojumiem, kas jau tagad mērojami tūkstošos eiro. Situācijas pikantums ir saistīts ar to, ka izrādījās - mūsu premjerministre nebija “lietas kursā” par šo likumdevēju pārsteigumu. Pieņemsim, ka, patiešām, meklēdama izeju no ieilgušās krīzes mūsu valstī, Laimdota Straujumas kundze devās uz Tālajiem Austrumiem. Līdz ar to rodas loģisks jautājums: “Ja mēs nepārtraukti pārmetam Krievijai tās padomju laika domāšanu, tad kāpēc tik ļoti steidzamies nokļūt komunistiskās Ķīnas apskāvienos?”

Premjerministra, ministru, parlamenta sekretāru, frakciju un komisiju vadītāju darba algu paaugstināšana, kas, var teikt, notika slepenībā, izraisīja asi negatīvu rezonansi. Taču sabiedrības viedokļa ignorēšana kļūst par pašmāju politiskās morāles normu. Vai jūs atceraties, kā “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa ūjināja, ejot garām protestējošajiem pensionāriem? Bet viņas partijas biedrs Dzintars Zaķis, nezaudējot aukstasinību, mierīgi novēro, kā viņa palīgi, kas organizējuši priekšvēlēšanu kampaņu Latgalē, atbild tiesas priekšā. Bet vēl joprojām par Polišinela noslēpumu paliek tas, kāpēc latgalieši priekšvēlēšanu laikā izrādīja tik lielu mīlestību tikai pret vienu deputātu? Vai patiešām slepenais tā arī nekļūs atklāts? Pagājušajā sestdienā valdošās partijas kongress pagāja ar moto “Uzlabot, pastiprināt!”. Bēdīgi slavenais propagandistu paņēmiens. Šīs piepildījušās prognozes par Ministru kabineta demisiju ļoti atgādina pašuzupurēšanos - valdošās koalīcijas labā.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 95 (11.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.