Pāvilam Glaudānam – 100

Aprit 100 gadi kopš dzimis mūsu novadnieks, gleznotājs Pāvils Glaudāns - viens no spilgtākajiem sava laika portretu un ainavu žanra meistariem Latvijā.

Pāvils Glaudāns piedzima 1915.gada 10.decembrī Krāslavā friziera ģimenē. Tāpat kā tēvs, strādāja par frizieri. 1940. gadā ar piecu klašu izglītību iestājās LPSR Valsts Mākslas akadēmijā. Mācījās Vilhelma Purvīša Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcā. Ņemot vērā frontes tuvošanos, Mākslas akadēmiju P.Glaudāns pabeidza jau 1944. gadā ar diplomdarbu “Atkusnis”. Līdz ar V.Purvīša emigrēšanu uz Vāciju beidza pastāvēt arī ainavu glezniecības skola. P.Glaudāns, kas tika uzskatīts par dabas dotu talantu, bija šīs skolas viens no pēdējiem audzēkņiem.

Izstādēs P.Glaudāns sāka piedalīties 1943.gadā, bet jau 1944.gadā Rīgā notika mākslinieka pirmā personālizstāde.

1946.gadā P.Glaudāns kļūst par Mākslinieku Savienības biedru, bet 1950.gadā no tās tika izslēgts kopā ar citiem 50 māksliniekiem. Atšķirībā no pārējiem māksliniekiem Pāvilam Glaudānam un Rūdolfam Pinnim inkriminēja vācu okupācijas laikā izrādīto politisko amoralitāti.

1964.gadā P.Glaudāns atkārtoti tika uzņemts LPSR Mākslinieku Savienībā, bet pirms tam no 1953.gada līdz 1956.gadam pabija apcietinājumā Kemerovas apgabalā (Krievija) par huligānismu. Mākslinieku aprindās tajā laikā klīda nostāsts, ka P.Glaudāns alkohola reibumā Rīgā, Kirova parkā (Vērmanes dārzā) apgānīja ģenerālisimusa frencī tērpto Staļina bisti, uzliekot skulptūrai galvā cepuri ar izkārnījumiem.

Valdemārs Gekišs, Krāslavas Vēstures un māksla muzeja direktors

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 95 (11.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.