Moldāvijas Demokrātiskās Republikas proklamēšanas diena (Ir iemesls!)

Pašlaik pasaules kartē var atrast gandrīz divsimt visdažādāko valstu. Dažas parādījās pirms tūkstošiem gadu, ir arī valstis, kuras pastāv jau 700-800 gadu, un ir tādas, kas eksistēja ļoti īsu laika posmu – mazāk nekā gadsimtu.

Mūsu planētas politiskā dzīve nekad nav bijusi mierīga, tāpēc arī valstu skaits pastāvīgi mainās. Ir valstis, kuras pazūd no pasaules kartēm uz visiem laikiem, citas ar laiku atkal atkaro savas tiesības uz neatkarību un brīvību. Bet ir arī tādas valstis, kuras pastāv tikai dažus mēnešus un par kurām pēc tam atceras tikai vēsturnieki, turklāt ne visi no viņiem. Pasaules vēsturē ir tik daudz kuriozu, ka izpētīt visus vienkārši nav iespējams...

Krievijas impērijas sabrukums norisinājās tik strauji, ka apjuka ne tikai atsevišķi cilvēki, bet arī veselas tautas. Kišiņevas guberņa atradās tālu no impērijas galvaspilsētas, taču šī vieta vienmēr bijusi nemierīga - blakus Rumānijas robeža, Melnā jūra, bet zemes Moldāvijā bija ļoti auglīgas. Vienmēr bija vairāki pretendenti, kas vēlējās pievienot savai teritorijai šo zemes stūrīti, kas atrodas tālu no lielvalsts galvaspilsētas. Un galvenais pretendents, protams, Rumānija.

Bukarestes mēģinājumus iekarot Moldāviju nepieļāva Ukrainas armijas (pat divu armiju - Padomju Ukrainas un Ukrainas tautas armijas), kā arī Odesas Republikas armijas (eksistēja arī tāda) pretestība.

Moldāvi ar neizpratni bija spiesti novērot, kā svešinieki mēģina izlemt viņu likteni. Kad viņiem tas apnika, viņi nolēma nodibināt savu valsti, kura patstāvīgi risinās visus jautājumus, kas saistīti ar iedzīvotāju pastāvēšanu un viņu nākotni.

Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 96 (15.12.2015.).