Barona Romāna fon Ungerna - Šternberga dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Vēsture ir bagāta ar dažādiem pārsteigumiem un neparastām kombinācijām. Kurš gan varētu iedomāties, ka senas vācbaltiešu fon Ungernu - Šternbergu muižnieku dzimtas pārstāvis savas īsās (35 gadi) un neparasti spilgtās dzīves laikā paspēs iegūt slavu kā drosmīgs krievu armijas virsnieks, apprecēt Mongolijas princesi, kļūt par Mongolijas neatkarības “autoru”, hanu un pat “kara dievu” mongoļu mitoloģijā. Bet viss sākās... 1211. gadā...

To bruņinieku vidū, kas bez nekādas nožēlas atstāja savas mājas un devās meklēt laimi Rīgas arhibīskapa aizbildnībā, bija arī bruņinieks Šternbergs jeb Ungerns. Uzvārda izcelsme ir saistīta ar bruņinieka dzimteni - Ungāriju. Citu konkrētu faktu par Ungernu - Šternbergu dzimtu nav. Toties par viņu gaitām jaunajās zemēs ir daudz informācijas.

28 baronu fon Ungernu - Šternbergu dzimtas paaudzes ir iegājušas vēsturē kā drošsirdīgi kareivji un cilvēki ar smagu raksturu. Būdami bezbailīgi kaujas laukā, šīs dinastijas pārstāvji nevarēja pielāgoties mierlaika dzīvei. Tajā gadījumā, ja nekādu piemērotu karu tuvākajā apkārtnē nevarēja atrast, kaut gan tāda laime nebija bieži, baroniem Ungerniem sākās skumjas, un viņiem radās nepārvarama vēlēšanās veikt varoņdarbus, ne vienmēr saprotamus un ne pārāk pieklājīgus.

Andrejs Jakubovskis Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 99 (29.12.2015.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.