Iedvesmas varā

Viņš ir dzimis Ludzā, bērnību pavadījis Rēzeknes apkaimē, savu likteni satika Dagdā un tagad ir kļuvis par krāslavieti. Svarīgākais ir tas, ka mūsu Jānis nepakļāvās ārvalstu vilinājumam un nolēma laimi meklēt dzimtajā Latgalē. Tas viņam izdevās…

Vispār Jānis Matvejenko ir mūrnieks trešajā paaudzē. Viņam paveicās skolas laikā apgūt kokgriezēja amatu pieredzējušā meistara - pedagoga Antona Rancāna vadībā, ar to viss arī sākās. Lai nopelnītu, pieņēma jebkurus pasūtījumus. Tā arī nokļuva Dagdā, kur iepazinās ar Baibu. Meitene ar augstāko izglītību ātri novērtēja dzīvespriecīgo puisi: zelta rokas, turklāt kāzu muzikants. Sirdij nepavēlēsi, precināja citus un pats iekļuva cilpā: laulājās Aglonā, kāzas svinēja Dagdā. Veiksme uzsmaidīja jaunlaulātajiem. Sākumā Baibai izdevās Krāslavā atrast darbu specialitātē, vēlāk arī Jānis ar lielāko prieku papildināja pilsētas labiekārtotāju rindas.

Reiz viņš ar savu vērīgo skatienu pamanīja vērtīgu ozola stumbru, arī kolēģi atbalstīja: veido, paskatīsimies, kas sanāks. Pavasarī meistars tikai sagatavoja ar zāģi materiālu, bet jau Ziemassvētkos lācis bija dzimis.

Aleksejs Gončarovs
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 99 (29.12.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.