Krāslavas novada dome veic grozījumu Ētikas kodeksā

Pavisam nesen laikrakstā “Ezerzeme” tika publicēta rakstu sērija “Ar ko nodarbojas Aglonas, Dagdas un Krāslavas pašvaldību ētikas komisijas”.

Vienā pētnieciskajā rakstā tika minēts, kā Aglonas novadā deputāti ievēlēja ētikas komisiju, ignorējot pašu pieņemto ētikas komisijas nolikumu. Otrajā rakstā atspoguļojām, kā Dagdas novadā ētikas komisija pieņēma atzinumu par deputāta R. Nipera neētisko rīcību, publicējot savu rakstu laikrakstā “Ezerzeme”. Taču, izpētot pašu Ētikas komisijas nolikumu, tika konstatēts, ka pati ētikas komisija rīkojusies neētiski.

Tāpēc, apkopojot konkrētos faktus, tika secināts, ka ētikas komisiju darbība pašvaldībās ir vairāk vērsta nevis uz ētiskuma vairošanu novadā, bet gan kalpo kā pašvaldības darbinieku ietekmēšanas līdzeklis.

Pētot Krāslavas pašvaldību, tika noprasts, ka šajā pašvaldībā ar ētiku viss ir kārtībā. 2010. gadā bija pieņemts pašvaldības darbinieku Ētikas kodekss, taču ne reizi nenācās sasaukt Ētikas komisiju, jo nebija tādas nepieciešamības.

Sava pētnieciskā raksta noslēgumā pievērsu uzmanību vienai niansei, kas tika manīta Ētikas kodeksa 5.1. p. - “Dome izveido Ētikas komisiju, kuras nolikumu apstiprina domes sēdē”. Krāslavas pašvaldībā nebija apstiprināta Ētikas komisija un nolikums. Tas nozīmētu, ka Krāslavas pašvaldības darbinieka ētikas normu pārkāpumu analīze sāktos ar ētikas komisijas nolikuma izstrādi, apstiprināšanu un ētikas komisijas izveidi, kas varētu ilgt apmēram vienu mēnesi. Tāpēc uzskatīju, ka būtu prātīgi, ja Ētikas komisija un tās nolikums pašvaldībā būtu domē apstiprināts pirms sūdzību parādīšanās, lai tas neaizkavētu sūdzību izvērtēšanu.

Izpētot Krāslavas pašvaldības šī gada 26. novembra domes sēdes protokolu, priecēja, ka šai niansei savu uzmanību pievērsa arī domes priekšsēdētājs G. Upenieks. Krāslavas novada dome vienbalsīgi balsojot, veica grozījumus tieši šī nolikuma 5.1. punktā un izteica sekojošā redakcijā. Šāds teksts minēts domes sēdes protokolā. “5.1. Katras atsevišķas sūdzības vai iesnieguma izskatīšanai tiek izveidota Ētikas komisija, kuru apstiprina ar domes priekšsēdētāja rīkojumu.” Tas nozīmē, ka Ētikas komisiju varēs sasaukt ātrāk. Bet vai tas nodrošinās arī ētikas problēmu ātrāku izskatīšanu?

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE

Turpinājumu lasiet "Ezerzeme" nr. 1 no 2015.01.05.