Lietuvas varoņa, lidotāja Stepona Darjus dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Aviokatastrofa vienmēr ir liela traģēdija. Pēdējos gados ir norisinājušies vairāki baisi notikumi, kas ir saistīti ar civilo aviāciju. Taču ir arī tādi gadījumi, kad traģēdija pārvēršas par lielu varoņdarbu, kas tika paveikts par godu savai dzimtenei.

Stepons Darjus ir Lietuvas varonis, tās lepnums un slavenība. Lidotāja portrets rotāja 10 litu naudas zīmi, viņa dzimtajā viensētā tagad atrodas Aviācijas muzeja filiāle, pieminekļi šim lidotājam tika uzstādīti Lietuvā, ASV, Polijā. Tas bija pirmais lidojums no Ņujorkas līdz Kauņai, kurš tika veikts bez nolaišanās, tā vēsturē ir ļoti daudz “balto plankumu”, precīzi zināms ir tikai viens - Darjus un viņa draugs Ģirens pielika daudz pūliņu, lai padarītu slavenu savu tēvzemi.

Steponas Jucevičius-Darašius ir dzimis 1896. gadā Rubiškejes viensētā, Kauņas guberņā. Zēnam bija 11 gadi, kad viņa ģimene aizceļoja uz ASV, uzticot savu īpašumu Lietuvā radiniekiem. Amerikāņiem lietuviešu uzvārds šķita grūti izrunājams, tāpēc Stepons, sasniedzot 18 gadu vecumu, vienkāršoja savu vārdu, kļūdams par Stefanu Darjus.

Kad sākās Pirmais pasaules karš, Darjus ģimene saņēma satraucošas vēstules no dzimtenes. Uzzinājis par visām lietuviešu ciešanām un vajāšanām, ko veica Vācijas armija Lietuvā, Stepons pieņēma lēmumu kļūt par karavīru. Darjus uzsāka dienestu ASV armijā un karoja Francijas teritorijā no 1917. gada. Drosmīgais kareivis par varonību karagājienos saņēma Purpura sirds un Uzvaras medaļas. Atgriezies ASV, Stepons turpināja dienestu armijā, iestājās Čikāgas Universitātē un piedalījās virsnieku kursos. Taču traģiskās vēstis no Lietuvas, kur norisinājās cīņas par neatkarību, lika viņam atgriezties dzimtenē un uzsākt dienestu Lietuvas armijā, kļūstot par izlūku.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 2 (08.01.2016.).