Tante, melnais stārķis, cūkas un likums ziepes

Kad īsi pirms jaunā gada man piezvanīja mana lauku tante un apvaicājās, vai es nezinot kaut ko vairāk par valstī izsludināto ārkārtas stāvokli, īsti nesapratu, ko atbildēt, jo nekāds paziņojums par ārkārtas stāvokļa ieviešanu valstī nav bijis.

Lai es uzzinot - it kā privātīpašuma tiesības uz zemēm vai mežiem kopš decembra vairs nepastāvot, un pilnīgi visā valstī bez kādiem ierobežojumiem vīriem ar šaujamieročiem esot tiesības staigāt un braukāt bez zemes īpašnieku atļaujas gan pa viņu privātiem mežiem, gan laukiem, gan mazdārziņiem. Viss nu esot pakļauts “ieroču kārtībai”.

To viņai teicis mednieks, kurš dzīvojot kaimiņos. Tas nu esot reiz nolemts ar valsts augstāko likumu. Ja neticot, lai lasot likumu pati. Tante saka, - kā, bet tur pie mums Kurzemes mežā ligzdo melnais stārķis un citi reti putni, tur viss ir aizliegts ar visstingrāko likumu. Nekā nebija. Viņam esot tur blakus iecirknis un visas tiesības nu tantes melno stārķi, un ne tikai, ar šaujamieroci “uzraudzīt”. Beidzot tās neaizskaramās platības esot jāparevidē. Visvisādas konvencijas un aizliegumi viens uz otra izgudroti – tīrā māžošanās. Viņš ar saviem draugiem no vāczemes tur tagad šaušot cūkas, tie jau janvārī būšot klāt. Esot jāapgūst Eiropas “cūku naudas”. Un cūkas varot šaut visu gadu. Ja neticot, lai zvanot uz Ministru kabinetu. Viss esot likumīgi. Beigās vēl esot izmetis: “Piezvanīšu Tev pats vai mans tālākais kaimiņš, ... nu, tas bijušais meža inženieris, kurš tagad domes komisijā sēž, kā zini, arī mednieks, kad būsim izlēmuši tur doties - tavās platībās.”

Atbildēju tantei, lai nomierinās, joprojām dzīvojam tiesiskā valstī, mums ir Satversme un mūsu valsts iekārta vēl nav mainīta. Dace KALNIŅA, kustības “Par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu” atbalstītāja

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 3 (12.01.2016.).