Maestro 80 gadu jubileja: pazīstamais un nezināmais Raimonds Pauls

Šķiet, nav neviena fakta par Raimondu Paulu, ko mēs nezinātu. Jau vairāk nekā četrdesmit gadu garumā šis cilvēks ir viens no slavenākajām personībām ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas kultūrā.

Maestro visu savu mūžu centās būt tālāk no politikas, lai varētu mierīgi nodarboties ar savu iemīļoto darbu, bet politika vienmēr sekoja viņam līdzi (deputāts, kultūras ministrs, prezidenta padomnieks). Viņš nekad nereklamēja personisko dzīvi, bet visiem ir zināms, ka kopā ar savu iemīļoto sievu Svetlanu Jepifanovu, lingvisti pēc profesijas, viņš nesen atzīmēja zelta kāzas. Viņš reti smaida, taču viņa mūzika padara laimīgākus miljoniem cilvēku. Viņš ir mūsu iemīļotais, slavenais, populārais, talantīgais un visiem labi zināmais komponists... Viņa jubilejas dienā ir vērts vēlreiz atcerēties, cik daudz viņš paspēja sava mūža garumā...

Viņa pilnais vārds ir Ojārs Raimonds Pauls. Pirmais vārds nekad neparādījās uz afišām, un vairāki viņa talanta cienītāji nemaz nezina par to. Pauls ir rīdzinieks, un tas ir retums vietējā mākslas pasaulē. Savu pirmo mūziku komponists Pauls, būdams vēl konservatorijas students, uzrakstīja leļļu teātra izrādei. Pēc tam maestro dzīvē bija visdažādākie konkursi un festivāli. Viņa pašaizliedzīgais darbs un neapšaubāmais talants visos laikos bija augstu novērtēts. Raimonds Pauls tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un Atzinības krustu, kā arī saņēma dažādus Krievijas, Armēnijas, Zviedrijas apbalvojumus. Savas dzīves laikā maestro kļuva par vismaz 6 prestižu (tai skaitā - divu starptautisko) prēmiju laureātu, Pauls ir Latvijas Zinātnes akadēmijas goda loceklis, Jūrmalas goda pilsonis.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 3 (12.01.2016.).