Fransuā Talmā, izcilā franču aktiera un teātra reformatora, dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Dižo skatuves mākslas meistaru vidū bija daudz drošsirdīgu un pašaizliedzīgu cilvēku. Viņi, nemaz nedomājot par sekām, mainīja mūžsenas tradīcijas, lai tuvinātu teātri reālajai dzīvei un padarītu to par īstu, patiesu, emocionālu mākslas veidu.

Cilvēku apziņā nostiprinājās priekšstats par trīs vaļiem, kuri ir mūsdienu teātra pamatā: Moljērs, Salvini, Staņislavskis. Bet par Talmā atceras tikai retie, kaut gan vēl 19. gadsimtā viņš bija pazīstams kā lielākā skatuves zvaigzne visā Eiropā. Šī aktiera un teātra reformatora dzīves gaitas norisinās paralēli Lielajai franču revolūcijai, monarhijas varas restaurācijai, jakobīņu teroram. Dzīvojot pārmaiņu laikā, Talmā vienmēr palika uzticīgs saviem uzskatiem un ne reizi nepakļāvās modes ietekmei.

Nākamais aktieris ir dzimis dentista ģimenē 1763. gadā. Drīz vien visa ģimene pārcēlās uz Londonu, kur stomatologu pakalpojumi tika apmaksāti labāk. Fransuā gatavoja ģimenes amatam, jau bērnībā viņš palīdzēja tēvam, izpildot asistenta lomu. Taču jaunā francūža sirds jau piederēja teātrim. Talmā iemīlēja Šekspīra lugas. Viņš lasīja un pārlasīja visus izcilā dzejnieka darbus, kuri bija nopērkami grāmatu tirgotavā, kas atradusies kaimiņmājā. Atgriezies Francijā, Talmā iestājās deklamēšanas un dziedāšanas skolā, kas tolaik bija vienīgā augstākā mācību iestāde, kas gatavoja aktierus karaliskajiem teātriem.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 4 (15.01.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.