Ar darba tikumu un tautas tērpu pūrā

No pagājušā gada septembra Skaistas pagasta bibliotēkai ir jauna vadītāja - Gunita Purviņa - Bebriša.

Par čaklās vidzemnieces Gunitas ienākšanu Skaistā jāpateicas viņas vīram, kārtīgam latgaļu saimniekam – Ivaram Bebrišam. Nu jau gandrīz trīs gadus abi dzīvo vīra dzimtajās mājās ”Apiņi”, Skaistas pagasta Bebrišos, strādā un audzina mazo dēliņu Emīlu.

Lūdzu Gunitu pastāstīt par savu dzimto pusi.

— Mana dzimtā puse ir Ērgļu novads, Jumurdas pagasts. Pašā Jumurdas pagasta “sirdī” pie Jumurdas ezera ir mana dzimtā māja. Tā ir ļoti skaista vieta ar interesantu reljefu Vidzemes augstienē.

Es nāku no lielas un draudzīgas dzimtas. Mūsu dzimtas spēku vislabāk var just, kad mēs visi ar savām ģimenēm sapulcējamies mūsu vecvecāku lauku mājās, kur tagad saimnieko un mūs viesmīlīgi uzņem manas mammas māsa Agita. Svētku svinēšana un kopā būšana mums ir ļoti svarīga. Vai tie ir Jāņi, Lieldienas, Ziemassvētki vai Jaunais gads, mēs visi kopā jauki svinam šos svētkus. Piemēram, Ziemassvētkos pie eglītes kopā - gan lieli, gan mazi, dziedam un skaitam dzejoļus. Šī kopā būšana, svētku svinēšana, mīlestība un cieņa vienam pret otru mums nāk mantojumā no mammas vecākiem, kuru šobrīd diemžēl vairs nav starp mums.

Mani vecāki Ērika un Elmārs Purviņi dzīvo un strādā Jumurdas pagastā. Viņi ir ļoti strādīgi, čakli, dzīvespriecīgi un aktīvi pagasta ļaudis savos labākajos gados. Mums, visiem trīs bērniem, vecāki pūrā ir devuši savu darba tikumu. Mana vecākā māsa Dace ar ģimeni dzīvo un strādā Jelgavā, jaunākais brālis Jānis dzīvo un strādā Rīgā. Lai gan esam pametuši “vecāku ligzdu”, mūsu vecāku mīlestība mums ir iedota līdzi kā “ceļa maize”, lai arī kurā Latvijas pusē mēs atrastos. Tas dod spēku jebkurā dzīves situācijā. Esmu ļoti pateicīga, ka man ir tik mīloši, saprotoši, izpalīdzīgi vecāki, brālis un māsa. Tā ir mana vislielākā, vārdos neizsakāmā bagātība.

— Kādi bija Tavi pirmie iespaidi pārnākot dzīvot no Vidzemes uz Latgali?

— Sākumā jutos bikla un nedroša. Viss bija jauns un svešs. Tomēr pirmais iespaids par Latgali bija pozitīvs. Redzēju, ka arī šeit, par spīti apkārt notiekošajiem negatīvajiem procesiem, dzīvo strādīgi, viesmīlīgi un atsaucīgi ļaudis.

Iveta LEIKUMA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 4 (15.01.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.