Vara un tauta – divas dažādas pasaules

Nograndēja Jaungada salūti, noskanēja svētku runas. Televizoru ekrānos ikviena Latvijas ģimene vēroja dažādus pasaku varoņus.

Prezidentam Raimondam Vējonim Salaveča lomā atbilstoši savam augstajam reitingam izdevās pārvērst tradicionālo Jaungada runu par cilvēciska siltuma piepildītu ģimenes tostu, taču premjeres p. i. Laimdotas Straujumas apsveikums darīja mūs piesardzīgus. It īpaši tā atslēgas frāze: “Pārliecināti varu teikt – Latvija ir stabila valsts ar vienu no augošākajām ekonomikām Eiropā.” Šī runa gan bija līdzīga Sniegbaltītes pasakai...

Šādiem “veiksmes” stāstiem mums tagad ir grūti noticēt. Un par kādu labklājību var būt runa, ja valsts ārējā parāda summa ir 8,4 miljardi eiro, kas izraisa pārdomas par Damokla zobenu pār Latviju, kura pēdējos gados kļūst arvien tukšāka? Starp citu, vēl vienu satraucošu faktu, kas liecina par Baltijas valstu izmiršanu, apstiprina arī Eiropas Savienības oficiālie ziņu avoti. Saskaņā ar “Eurostat” datiem par demogrāfisko situāciju Eiropas Savienībā uz 2015. gada 1. janvāri ES iedzīvotāju skaits pieauga par vienu miljonu, sasniedzot 508,2 miljonus. Latvija diemžēl ir antilīdera pozīcijā iedzīvotāju skaita sarukšanas topā, jo ir zaudējusi 7,7 % iedzīvotāju, pārspējot tikai kaimiņvalsti Lietuvu. Turklāt mirstība kaimiņzemē pārsniedz dzimstību par 3,4 %, bet vēl sliktāka situācija ir tikai Bulgārijā un Rumānijā. Krīze Grieķijā atbalsojās visā pasaulē, un šajā valstī demogrāfijas līmenis ir vēl katastrofālāks, bet dabiskā iedzīvotāju skaita kritums - vēl lielāks nekā Latvijā. Taču ir vērts atgādināt par vēl vienu mūsu valsts antirekordu: pašnāvību skaita ziņā Latvija ieguva trešo vietu Eiropas Savienībā.

Aleksejs GONČAROVS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 4 (15.01.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.