Visgarākie svētki pasaulē – Torrablouts (Islande) - Ir iemesls!

Visbiežāk svētki turpinās tikai vienu dienu, retāk - divas dienas. Taču vieni no iemīļotākajiem Islandes svētkiem turpinās četras nedēļas!

Torrablouts ir ceturtais ziemas mēnesis, kas ir veltīts dievam Toram, kurš aizmieg šajā aukstajā periodā un uz laiku atstāj savu veseri bez darba. Tāpēc islandieši no sirds priecājas veselu mēnesi, lai pamodinātu debesu kalēju, aizraidītu ziemu un tuvinātu vasaru.

Esam pieraduši, ka mūsu gads dalās četrās sezonās, mēs protam novērtēt pavasara, vasaras, rudens un ziemas jaukumus. Islandiešu kalendārā ir tikai divas sezonas - ziema un vasara. Vasara visziemeļnieciskākajā Eiropas valstī turpinās 7 mēnešus, bet ziema - 5. Torrablouts - visaukstākais ziemas laiks - no janvāra beigām līdz februāra beigām. Un tas ir interesantākais laiks Islandē.

Islande, iespējams, ir visneparastākā valsts ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Republika lepojas ar savu seno parlamentu, kurš strādā no 930.gada līdz šim laikam. Islandiešiem nav uzvārdu, tikai vārdi un patronīms (tēva vārda variants). Atbilstoši republikas likumiem jebkuram pasažierim, kuram nepietiek vietas sabiedriskajā transportā, ir tiesības nokļūt līdz vajadzīgajai vietai ar taksometru par autobusa biļetes cenu. Valstī praktiski nav noziedzības, un policistiem nekad neizsniedz ieročus. Armijas lomu pilda krasta apsardzes vienība, kuras pienākumos ietilpst zvejnieku un pasažieru kuģu glābšana to grimšanas gadījumā. Islandē cilvēki neaizslēdz dzīvokļu un mašīnu durvis, atstāj bērnus bez uzraudzības pie ieejas bārā vai veikalā, un katram salas iedzīvotājam ir savs profils “feisbukā”. Valstī ir pieņemta īpaša cenu politika attiecībā uz alkoholu: galvenā vērtība ir spirta daudzumam dzērienā. Smalkie Itālijas vai Francijas vīni šeit maksā lētāk nekā vistriviālākā divdesmitgrādīgā dzira.

Andrejs Jakubovskis Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 6 (22.01.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!