Vai mums ir nepieciešams ministrs, kuram nav dūšas pieņemt lēmumus?

Veselības nozare ir ceturtā lielākā izdevumu pozīcija valsts budžetā, aptverot 9,7%, kas ir jāizlieto maksimāli racionāli.

Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāji noveco, valstī ar demogrāfiju nav īpaši spoži, ir liels skaits no Latvijas izbraukušo, kuru nodokļos samaksātā nauda neieripos valsts kasē, ir maz cerību, ka tuvāko gadu laikā būs iespējas palielināt no valsts budžeta piešķiramo līdzekļu apjomu veselības aprūpei.

Šāda situācija prasa neatliekamas reformas, kur ir svarīga prioritāšu noteikšana, sistēmiska pieeja un noteikta virziena ieturēšana. Tieši uzsāktā kursa noturēšana ilgtermiņā varētu sniegt vēlamo rezultātu. To ir iespējams paveikt, ja Veselības ministrijas politiskā vadība, t.i. ministrs, atrodas amatā tādu laika periodu, lai noteiktos mērķus un uzdevumus paspētu ne vien iecerēt, bet arī izpildīt.

Veselības aprūpes nozarē vairumā gadījumu lēmumi būs nepopulāri, kas skars noteiktu grupu intereses - dažiem situāciju uzlabojot, bet citiem, pasliktinot. Raugoties uz ministra Gunta Belēviča gada laikā paveikto, var secināt, ka ministra ideja ir koncentrēties uz problēmu cēloņu risināšanu, nevis dzēst seku ugunsgrēku. Par to liecina striktā rīcība saistībā ar neatliekamās palīdzības autoparku, pilnībā reformējot ātrās palīdzības mašīnu iepirkumu principus, fokusējoties uz ilgtermiņā izdevīgāku risinājumu. Šajā kontekstā ministra solījums ietaupīt miljonu, veicot reformu, ir teju piepildījies, jo nepilna gada laikā ir ietaupīti 850 tūkstoši, no kuriem daļa izmantota algu paaugstināšanai dienestā strādājošiem. Nozares pārstāvji pozitīvi vērtē algu pielikumu - lai gan mazu, bet tomēr tas ir solis vēlamajā virzienā, viņa satraucas, ka kāds cits jaunais ministrs varētu neuzskatīt, ka tā ir prioritāte un virzība šajā jomā varētu apstāties.

Zigurds LASOVSKIS, AS “Veselības centru apvienība” valdes priekšsēdētājs

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 8 (29.01.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!