Krīze aug plašumā

Papildus jau gaidāmajam nepabeigto reformu un budžeta trūkuma “komplektam” jaunā valdība saņems mantojumā arī jucekli finanšu jomā.

Ieilgušajām pārrunām par jaunās valdības veidošanu piešāva asumu valsts topmenedžeri. Nenostrādājis līdz savu pilnvaru termiņa beigām gandrīz divus gadus, demisionēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Kristaps Zakulis. Zakuļa priekšteci šajā amatā, Irēnu Krūmani, “gāza” Krājbankas skandāls – tās pēkšņā bankrota dēļ cieta gan budžeta nauda (Valsts kases konts), gan daudzas fiziskas personas. Ar slaveno ieguldītāju Raimondu Paulu priekšgalā. Pēc neoficiālas informācijas, Zakulim esot traucējusi “Maskavas roka”.

Skandāls ar Trasta komerc- banku noticis pagājušā gada beigās – Ekonomikas policija veica kratīšanu bankā, turot to aizdomās nelegālas izcelsmes naudas atmazgāšanā. Uz valdības krīzes fona bankas skandāls sanāca visai kluss, jo “naudas mazgātavas” darījuma apjoms nebija diez ko iespaidīgs: lietā bija runa “tikai” par 13 tūkstošiem ASV dolāru. Taču pats šādas izmeklēšanas fakts ir akmens tieši “Fuktuka” dārziņā. Rezultāts ir šāds: iepriekšējā nedēļā FKTK aizliedza Trasta komercbankai veikt skaidras un bezskaidras naudas pārvedumus summām virs 100 tūkstošiem eiro, bet komisijas vadītājs atkāpās no amata, negaidot Saeimas lēmumu.

Darja ŽDANOVA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 8 (29.01.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!