“Separātisma rēgs” pār Latgali, jeb ko BBC neparādīja?

Plašu sabiedrības rezonansi, sevišķi latgaliešu vidū, ir izraisījusi ziņa, ka telekanāls BBC nācis klajā ar jaunu raidījumu World War Three: Inside The War Room, kurā “spēlējas” ar scenāriju modelēšanu Krievijas vai tai lojālo spēku iebrukuma gadījumā.

Pamatā raidījumā tiek analizēta iespējamā Lielbritānijas reakcija (to pavadošās diskusijas, amatpersonu argumentācija gatavībai rīkoties atbilstoši NATO 5. pantam līdz pat atomieroču pielietošanai).

Lielāko sašutumu rada tas, kā šie potenciālie notikumu attīstības scenāriji tiek vizualizēti. Video redzami krieviski runājoši separātisti, kas sadedzina valsts karogu un kuriem rokās ielikts Latgales karogs, tādējādi gan Latvijā, gan Eiropas ietvaros, radot iespaidu par latgaliešiem kā Kremļa politikas atbalstītājiem un Latvijas valstiskuma noliedzējiem. Viennozīmīgi, ka simbolikas parādīšanās šādā gaismā ir uzskatāma par aizvainojumu Latgales reģiona nacionālās identitātes aizstāvjiem. Šeit noteikti būtu kas sakāms gan karoga autoram Mārim Rumakam, gan latgaliešu nevalstiskajām organizācijām, iespējams, arī Latgales Partijai, kas savos reklāmas materiālos līdz šim ir diezgan aktīvi to izmantojusi.

Juris Viļums, LR 12.Saeimas deputāts, ievēlēts no Latgales vēlēšanu apgabala
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 11 (09.02.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!