Divdesmit veiksmes gadi

img

Ūdrīšu pagasta folkloras kopas “Rudzutaka” 20 jubileja tika svinēta Meteņos. Kopas dalībnieki, tērpušies atraktīvās maskās, sagaidīja viesus un pašu pagasta ļaudis Augstkalnes ciema kalnā pie Tautas nama. Pirms no visām pusēm sāka skanēt “Loba dīna! Loba dīna!”, kopas dalībnieki mazliet iesildīja balsis un vadītāja ar humoru parāja kādu dalībnieci, kura vienu vārdu nodziedājusi nevis latgaliski, bet “čiuliski”.

Kopas dalībnieki pastāstīja, ka tieši šī jaukā, humora pilnā gaisotne viņus vieno un “dzen” uz mēģinājumiem katru nedēļu. Dziedāšana un kopā būšana vairo dzīvesprieku un bagātina dzīvi, atzina jubilāri.

No pirmā kolektīva sastāva, kas dibinot bijis iespaidīgi kupls – vairāk par 20 dalībniekiem, šodien dzied 5 – pati vadītāja Antoņina Tuče, divas augstās balsis - Valentīna Plinta un Stefānija Mileiko un divas zemās balsis - Antoņina Subatoviča un Anna Spila. Donāts Romulis, kurš bija ieradies uz sumināšanu, arī dziedāja pirmajā sastāvā, bet šobrīd pats vairs nedzied. Kādu laiku folkloras kopā dziedāja arī viņa meita Ērika. Toreiz, janvārī pirms 20 gadiem, sanākuši dziedāt, jo 1996.gada aprīlī vajadzēja aizstāvēt Ūdrīšu pagasta godu Krāslavas rajona pašdarbnieku sacensībās “Savai zemītei”. Dziedājis viss pagasts - gan pagasta, gan medicīnas darbinieki, gandrīz katrs, kurš gribējis dziedāt. Toreiz ansambli konkursam sagatavot tikusi aicināta Antoņina Tuče. Nodziedājuši braši. Pirmā dziesma viņu repertuārā bija “Mazs bij’ tēva novadiņš”, kuru dziedājuši trīsbalsīgi. Pēc tam, kā tas parasti notiek, dalībnieku kļuvis mazāk, palikuši tie, kuriem dziesma bijusi mīļa. Tad arī nolēmuši, ka būs folkloras kopa un sākuši domāt par nosaukumu. Rakstījuši uz lapiņām vārdus un vilkuši. Viens no variantiem bijis “Rudzuzieds”. Tad Janīna Trepša, viena no pirmajām dziedātājām ar skanīgu balsi, soliste, kuras aiziešana aizsaulē kolektīvam bija liels zaudējums, ieteikusi nosaukumu “Rudzutaka”. Tas visiem paticis un pie tā arī palikuši. Vēlāk kāds pārmeta, ka nav latgalisks nosaukums, varētu būt “Rudzu stiga”, bet tomēr palikuši pie “Rudzutaka”, jo tas visiem ir mīļš un patīkams. Šobrīd kolektīva dalībnieku vecums ir no 40 gadiem līdz nedaudz cienījamākam vecumam. Bet tās viscienījamākās arī esot visņiprākās, par to liecina uzkāpšana Rēzeknes novada Ančupānu stāvajā kalnā, kur norisa “Baltica 2015”. “Kas tur liels”, nosaka brašās dāmas “uzkāpām i vēl uzkāpsim”.

Iveta LEIKUMA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 12 (12.02.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!