Vai papīrs pacieš visu?

Uzskatu sevi par optimisti, tomēr, ir situācijas, kad optimisms noplok… Dzīvojot blakus un satiekoties ar cilvēkiem, kurus skar paziņojums par Krāslavas novada skolu slēgšanu, dzirdu dažādus viedokļus un attieksmi pret šo situāciju.

4. februārī Kalniešu pamatskolā notika skolēnu vecāku un pedagogu tikšanās ar Krāslavas novada pašvaldības vadītāju Gunāru Upenieku un novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītāju Lidiju Miglāni. Tikšanās mērķis bija apspriest jautājumus, kuri radās sakarā ar novada domes lēmumu par Kalniešu pamatskolas likvidēšanu.

Pirms tikšanās skolā valdīja satraukums. Skolas direktore Ruta Livča atzina: “Mēs vēl cerējām, ka skola paliks. Mēs to galīgo lēmumu nebijām gaidījuši. Bija vēl cerība.” Vecāku uztraukumu pastiprināja fakts, ka par lēmumu slēgt skolu tie uzzināja tikai pirms dažām dienām.

Vai tas būtu ko mainījis, ja zinātu agrāk? Demogrāfisko situāciju tik ātri neizmainīsi… Diemžēl Kalniešu pagasts, tāpat kā viss novads, nevar lepoties ar jaundzimušo bērnu skaitu. Par informēšanu gan katram var būt savs viedoklis – ir nepieciešams informēt sabiedrību par lēmumu projektiem savlaicīgi, vai paziņot tad, kad lēmums jau ir pieņemts. Kādam, protams, patiktu būt informētam savlaicīgi, jo – kā tad ar sabiedrības līdzdalību lēmumu apspriešanā? Ir taču aktīvi un atbildīgi iedzīvotāji, kuri vēlas piedalīties sava pagasta, novada dzīves veidošanā. Kā tad ar sabiedrības apspriesto un novada domes pieņemto Krāslavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2030, kas nosaka: “Attīstības stratēģiju īstenojot, būtiska nozīme ir Atklātības principam, kas paredz informēt sabiedrību par kopējiem attīstības jautājumiem, iesaistīt iedzīvotājus dažādu projektu izstrādāšanā un īstenošanā.” Vai stratēģiskais mērķis – vīzija par izglītotu, radošu un aktīvu iedzīvotāju - paliek tikai uz papīra? Kuram jāuzņemas atbildība par sabiedrības informēšanu? Jautājums palika atklāts…

Iveta LEIKUMA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 12 (12.02.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!