Uz Latgalei aktuāliem jautājumiem atbild 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs

Latvijas Republikas Saeimā no 100 deputātiem 15 ir ievēlēti no Latgales. Gandrīz puse no šiem ievēlētajiem deputātiem iepriekš bijuši pašvaldību vadītāji dažādos Latgales reģionos. Tas nozīmē, ka pašvaldības darbs un ikdienas problēmas pašvaldībās viņiem nav svešas.

12. februārī, tiekoties Dagdas novada pašvaldībā ar 12. Saeimas deputātu Aldi Adamoviču (Latgales partija), tika uzklausīti viedokļi dažādos jautājumos. Tika aktualizēts jautājums gan par jauno pašvaldības finanšu izlīdzināšanas modeli un tā ietekmi uz Latgales reģionu, gan par telekanāla BBC jauno filmu, kurā parādās Latgales karogs, ko bieži izmanto “Latgales partija”. Neizpalika arī jautājumi par novadu informatīvajiem laikrakstiem un to saturu, kas būtu jāpublicē par nodokļu maksātāju naudu. Tā kā slimības dēļ uz sanāksmi neieradās deputāts Juris Viļums, kuram man bija sagatavots jautājums par Dagdas novada budžetu 2016. gadam, šos jautājumus vajadzēja uzdot A. Adamovi- čam, kurš par savu Preiļu novada budžetu spēja atbildēt uzreiz. Tātad, atrodoties Saeimā, tomēr tiek sekots dzimtā novada aktualitātēm. Intervijas laikā tika iegūts viedoklis arī par jaunā politiskā spēka veidošanos - Kaimiņa centieniem dibināt savu partiju. Par ko vēl tika diskutēts, lasiet intervijā.

Kā Jūs vērtējat jauno pašvaldības finanšu izlīdzināšanas modeli, kas sāka darboties 2016. gadā? Un tā ietekmi uz Latgales reģionu kopumā?

Uz jauno finanšu izlīdzināšanas likumu sen gāja Pašvaldību Savienība, uzstājot, ka nepieciešams jauns modelis. Jau sākotnēji starp pašvaldībām tas tika vērtēts neviennozīmīgi. Pagājušā gada sākumā pats personīgi rei-zes trīs tikos ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem. Pēc sarunām tika noprasts, ka mēs nekādi likumu ietekmēt nevarēsim. Likums tika apstiprināts laikam jūnijā.

Elizabete Viļuma-Gražule
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" no 19.02.2016.


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.