Latvija tiesībsarga spogulī

Pilnvarotais cilvēktiesību jautājumos Juris Jansons iesniedza Saeimā ziņojumu par paveikto darbu

Par tiesībsarga biroja darbu tā vadītājs informē Saeimu katru gadu. Taču šoreiz tikšanās bija īpaša, jo pēc mēneša pašreizējā tiesībsarga Jura Jansona pilnvaru termiņš beigsies. Tāpēc aptuveni marta vidū parlamenta deputātiem būs jāizlemj, kas vadīs tiesībsarga biroju nākamos 5 gadus. Dažas partijas jau paziņojušas par savām izvēlēm: “Zaļo un zemnieku savienība” ir par Jansona pārvēlēšanu, savukārt Nacionālā apvienība iesaka savu kandidatūru – bijušo Valsts policijas darbinieci Ilzi Bērziņu-Ruķeri.

Savā ikgadējā ziņojumā parlamentam tiesībsargs norādīja kā sava biroja prioritāti vismazāk aizsargāto sabiedrības grupu aizstāvēšanu. Kā kļūst skaidrs no runas projekta, pilnīgākam cilvēktiesību situācijas tvērumam Latvijā Jansona padotajiem trūkst resursu.

Vislielākā uzmanība pilnvarotā ziņojumā ir veltīta bērnu tiesībām. Tam ir skaidrojums, jo pērn par veselu ceturtdaļu pieaudzis sūdzību skaits par bērnu tiesību neievērošanu. Rezultātā ziņojumā ir atspoguļots arī tāds aspekts kā bērna tiesības sazināties pa tālruni ar vecākiem, ja viena no pusēm atrodas ieslodzījumā. Tiesībsarga ieteikumi ir šādi: mācību iestādēm biežāk jāaicina vecāki un aizbildņi uz skolu pārrunās; ārstniecības iestādēm ieteicams detalizētāk izskaidrot vecākiem ārstēšanas procesa būtību un nekavēties ar konsīlija sasaukšanu; bāriņtiesām – centralizēt lietvedību, lai atvieglotu dokumentu un izziņu vākšanu; pašvaldībām – centīgāk izstrādāt sociālās korekcijas programmas bērniem – likumpārkāpējiem.

Darja ŽDANOVA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" no 19.02.2016.


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.