Par sociālām dejām

Gatavojot 2015. gada pārskatu, secinājām, ka aizvadītais gads bija labvēlīgs un ražens mūsu biedrībai – ĢIMENES ATBALSTA CENTRS “ATVĒRTĪBA” (ĢAC “Atvērtība”) bija labvēlīgs un ražens. Aktīvi pastrādājot iepriekšēja gadā, rezultātā vasarā, rudenī un ziemā nācās realizēt veselus piecus projektus.

Kaut arī tie nebija mega projekti, katrs no tiem prasīja daudz darba, milzīgu brīvprātīgo ieguldījumu un, protams, sniedza gandarījumu.

Par padarīto mēs esam ļoti pateicīgi gan projektu atbalstītājiem - Krāslavas novada domei, Sabiedrības integrācijas fondam, Charity fondam, ASV vēstniecībai, Dienvidlatgales NVO atbalsta centram, gan sadarbības partneriem – Latviešu biedrībai, Pensionāru biedrībai, Baltkrievu, Poļu biedrībai, krievu ansamblim “Ivuška”, Dagdas un Aglonas novada biedrībām – invalīdu brālībai “NEMA”, Grāveru pagasta “LiDejas” kolektīvam, Grāveru pensionāru biedrībai, Krāslavas rajona partnerībai, Māmiņu klubam un citām organizācijām un fiziskām personām, kas bija gatavi aktīvai darbībai un arī sniedza atbalstu mūsu biedrībai.

Atskatoties uz padarīto, gandarījums ir par vairākiem projektiem, tomēr šobrīd gribas padalīties par projektu “Sociālās dejas kā starpkultūru dialoga, radošas izaugsmes un saturīga brīvā laika pavadīšanas iespējas Latgalē”, kas veltīts sociālajām dejām un to popularizēšanai mūsu novadā, jo par to realizēšanu informācijas pagaidām nav daudz. Projektu atbalstīja Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs un Kultūras ministrija.

Sociālās dejas (social dancing – no angļu val.) ir tās, kurām var ļauties ikviens cilvēks un jebkurā vecumā. Tās ir kulturāla un sociāla dzīves daļa, kas iekļauj vairākas paaudzes, kuras ietver cilvēkus ar visdažādākajiem dejotprasmes līmeņiem, dažādiem viedokļiem, uzskatiem, spējām, dažādu kultūras izpratni. Tā kombinējas ar citiem dzīves aspektiem – dziedāšanu, muzicēšanu, maltītes ieturēšanu, viesošanos, svētku svinēšanu. Šo deju galvenā būtība ir process, kas dot gandarījumu visiem tajā iesaistītajiem un ir ļoti skaists atpūtas veids.

Rakstot projektu, vadījāmies pēc domas, ka Krāslavas un citos Latgales novados ir daudz cilvēku, kuri objektīvu iemeslu dēļ, bieži vien sociālekonomisku, un piedāvājuma trūkuma dēļ, nespēj kvalitatīvi aizpildīt savu brīvo laiku, attīstīt radošo potenciālu, pozitīvi komunicēt, uzturēt pilnvērtīgu un kustīgu dzīvesveidu. Pārliecībā par to, ka, popularizējot sociālās dejas, daudziem cilvēkiem tiks piedāvāta vēl viena iespēja sadraudzībai, sadarbībai un sevis attīstībai. Tādēļ ciešā sadarbībā un vadībā ar deju skolotāju Lidiju Trušeli, invalīdu brālību “NEMA” un deju kolektīvu no Grāveru pagasta “LiDejas” uzsākām projekta realizēšanu.

Biedrības ĢAC “Atvērtība” un projekta vadītāja Raisa Vagale

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 15 (23.02.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.