Judeļa Pena, ģeniālā mākslinieka, Marka Šagala skolotāja, piemiņas diena (Ir iemesls!)

Pasaule ir iekārtota tā, ka skolēni ar savu talantu bieži vien pārspēj skolotājus. Īstenībā tā ir ikviena skolotāja galvenā misija - panākt, lai audzēkņi būtu mērķtiecīgi, neatlaidīgi, aizrautīgi, lai iegūtu panākumus savā izvēlētajā profesijā un būtu laimīgi.

Marku Šagalu pazīst visā pasaulē, viņa darbi rotā slavenākos muzejus, bet dažādās izsolēs cilvēki iegādājas viņa darbus par pasakainām summām. Viņa skolotāju Judeļu Penu zina tikai nedaudzi mākslas cienītāji. Iespējams, tikai Vitebskas novadpētnieki un ebreju kultūras pazinēji varēs atbildēt uz jautājumu - kas ir Judeļs Pens?

Judeļs ir dzimis tagadējā Zarasu pilsētā, lielā un nabadzīgā ebreju ģimenē... Cik daudz apbrīnojamu un pamācošu biogrāfiju sākas ar šo frāzi? Maza pilsētiņa valsts nomalē, liela un nabadzīga ebreju ģimene, darbs jau agrā bērnībā, neatlaidīgums un nemitīgi centieni būt laimīgam. Šīs iezīmes bija raksturīgas daudziem simtiem citu izcilu mākslinieku, uzņēmēju, filozofu, rakstnieku biogrāfijām. Tāds bija Judeļa Pena dzīves sākums. 4 gadu vecumā zēns palika bez tēva. Bija smagi, apkārt valdīja bads, un tad Penam jaunākajam sākās skolas gaitas...

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 17 (01.03.2013.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.