1188.gadā - karalienes Kastīlijas Blankas dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Viduslaiku princeses... Salauztie likteņi, sabojātās dzīves, nepiepildītas cerības. 9-10 gadus jaunas meitenes izdeva pie vīra, viņām bija ļoti bail pamest savas dzimtās mājas, šķirties no tuviniekiem un iemīļotiem cilvēkiem, viņām bija ļoti bail aizbraukt uz svešām valstīm.

Viņas nezināja savas jaunās valsts valodu, baidījās no saviem līgavaiņiem, kuri bieži bija viņu vienaudži vai vecāki tikai par dažiem gadiem. Jaunas tradīcijas, galma intrigas, glaimotāji un valdonīgi audzinātāji. Princešu dzīvē varēja būt viss: bagātība, vara, pielūdzēji. Nebija tikai viena - mīlestības... Bet izņēmumi tomēr bija.

Meiteni nosauca Blankas vārdā par godu viņas vecmāmiņai, karalienei... Viņas dzimtā visi bija karaļi vai karalienes. Meitene ir dzimusi Kastīlijā, Spānijā, bet viņas dzīslās tek divu monarhu dinastiju - Burgundu un Kapetingu. Ar šādu hromosomu salikumu viņas liktenis bija jau izlemts - dinastiju laulība, kas bija nepieciešama atbilstoši politiskajai situācijai, bet tās pamatā gan nebija divu cilvēku simpātiju un pārējo divu mīlētāju atribūtu.

“Pieprasījums” uz līgavu tika saņemts no Francijas, mazgadīgajam troņa mantiniekam Luijam bija nepieciešama dižciltīga un politiski izdevīga sieva. Kastīlijas galmā sāka meklēt atbilstošu kandidatūru. Blanka nebija pirmā pretendente, no sākuma tika izskatīta iespēja izdot par sievu Francijas dofinam viņas vecāko māsu. Taču atrisinājums bija visai negaidīts: Blankas vecākās māsas vārds - Urraka – francūžiem nebija izrunājams. Bet jaunākās princeses vārdu varēja viegli transformēt par ērtu Blanšu. Un lēmums tika pieņemts. Pētnieki uzskata, ka īstenībā nākamo Francijas karalieni izvēlējās viņas valdonīgā vecmāmiņa, kas savas dzīves laikā paspēja “pasēdēt” ne tikai Francijas, bet arī Anglijas tronī. Viņas jaunākā mazmeita izcēlās ar tādu pašu raksturu, kāds bija visiem dinastijas karaļiem. Viņa bija stipra, gudra un ļoti patstāvīga. Tāda karaliene nākotnē varētu daudz ko izdarīt savas dzimtenes labā.

Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 18 (04.03.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!