Vai tauta ir svēta?

Par iemeslu šīm piezīmēm kļuva divas visai emocionālas publikācijas avīzē “Ezerzeme”: “Godīga prostitūcija vai godīga politika - kurš no šiem vārdu salikumiem ir ticamāks?” (15.12.2015) un “Atbilde deputāta kungam Jurim Viļumam” (19.12.2015).

Atceroties, ka savulaik holandiešu filozofs Benedikts Spinoza rakstīja, ka, pārdomājot cilvēku rīcību, viņš sāka ar to, ka nevis skuma, nosodīja vai smējās, bet gan mēģināja saprast, es pacentīšos neapgrūtināt savus spriedumus un novērtējumus ar emocijām.

Tātad, pirmkārt - par mūsu varu. Par to mēs dzirdam daudz kritisku viedokļu un pat apsūdzību. Un patiešām, tai ir tālu līdz ideālam: ne vienmēr kompetenta un diezgan alkatīga, turklāt visai bieži arī augstprātīga. Taču tā ir mūsu vara, mums to neviens neuzspieda, mēs paši izvēlējāmies tieši tādu un paši noteicām tās raksturu - brīvā tirgus vara.

Vēl labi atceramies, kā pirms gadsimta ceturkšņa, atbrīvojoties no administratīvās sistēmas pinekļiem, mēs vienkārši lūdzāmies par iespēju dzīvot brīvā tirgus apstākļos: sak, tas ātri noregulēs un izlabos visu mūsu dzīvē, kā arī nostādīs uz pareizā ceļa. Taču nekas tamlīdzīgs nenotika: ilgi kārotais tirgus situācijā, kad mēs nebijām tam gatavi ne tiesiski, ne morāli, pilnā mērā parādīja savu bargo raksturu un ar savu neredzamo un, kā mums šķita, dziedinošo roku, tā teikt, daudzus jo daudzus satvēra aiz kakla un iegremdēja nelabvēlīgās dzīves purvā.

Vilhelms BARKOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 18 (04.03.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!