Laiks ārstēt veselības aprūpi

Kārtējais skandāls medicīnas nozarē: ģimenes ārsti atteicās parakstīt memorandu par sadarbību ar veselības ministru Gunti Belēviču.

Aprakstot veselības aprūpes stāvokli, eksperti arvien biežāk izmanto aviācijas terminus – “strauja pikēšana”, “nāves cilpa”... Šīs nozares finansēšana plānveidā samazināta kopš 2007. gada. Acīmredzot tagad, ja turpina analoģijas, veselības aprūpe ir sasniegusi savu “neatgriešanās punktu”. Vairs nebūs tā, kā līdz šim, taču prognozes pagaidām ir neskaidras.

Pēdējo mēnešu laikā skandālu daudzums nozarē ir pārspējis pat sliktāko, ko varēja gaidīt. Daugavpilī teju, teju slēgs dzemdību nodaļu – pēdējā vecmāte aizgājusi pensijā pēc tam, kad bijusi spiesta dežurēt 36 stundas pēc kārtas. Gulbenē, Gulbenes novadā, Madonā un Valmierā trūkst ģimenes ārstu. Taču dramatiskāka situācija ir izveidojusies Alūksnē – vairāk nekā tūkstotis pilsētas iedzīvotāju palikuši vispār bez ārsta, jo ģimenes dakteris pārvācies uz citu pilsētu, un tā arī netika atrasts neviens, kas varētu viņu aizstāt.

Darja ŽDANOVA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 18 (04.03.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!