Nodokļu politika: uz priekšu, uz augšu

Kļuva apmēram skaidrs, kādā veidā valdība plāno labot katastrofālo situāciju veselības aprūpē. “Ezerzeme” jau stāstīja, ka laukos pietrūkst ārstu – no vecmātēm līdz ģimenes ārstiem, bet lieli medicīniskie centri var piedāvāt pacientiem vienīgi maksas pakalpojumus, jo bezmaksas pierakstīšanās pie speciālistiem beidzas trīs līdz četras stundas pēc sākšanās.

Kā pateica ministru prezidents Māris Kučinskis, nodokļi Latvijā ir vieni no mazākajiem Eiropas Savienībā, un turpmāk nepieciešams palielināt nodokļu likmes, taču tikai pakāpeniski, citādi tas būšot šoks nodokļu maksātājiem. Tomēr statistika saka ko citu: mūsu tuvāko kaimiņu nodokļu politika ir ievērojami saudzīgāka: ja Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 23%, tad Igaunijā – 20%, bet Lietuvā tikai 15%.

Lieli nodokļi paši par sevi tomēr nav slimas ekonomikas pazīme. Zviedrijā, kur dzīves līmenis ir viens no augstākajiem Eiropā, nodokļu sistēma ir krietni striktāka nekā Latvijā. Jautājums – kur nonāk šie nodokļi. Izskatās, ka šai ziņā Latvijai ir ko mācīties no Zviedrijas un citām Eiropas valstīm.

Darja ŽDANOVA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 19 (08.03.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!