Vai Krāslavas novada domei ģimenes un jaundzimušie krāslavieši ir prioritāte?

Līdzīga veida jautājumu kādā finanšu komitejas sēdē uzdeva saviem kolēģiem Krāslavas domes deputāts Raimonds Kalvišs (Saskaņa), kurš, strādājot kopā ar citiem deputātiem pie 2016. gada budžeta, vēlējās rast finansējumu pabalsta veidam - ģimenēm sakarā ar bērna piedzimšanu.

Diemžēl viņa ierosinājums netika ņemts vērā, un 2016. gadā šāds pabalsts nefigurēs budžeta izdevumu ailē.

Skumdina pats fakts, ka tik lielā pašvaldībā kā Krāslavas līdz šim šāds jautājums netika skatīts, taču vēl vairāk skumdina tas, ar kādu argumentāciju šis priekšlikums tika noraidīts. Viens deputāts šāda veida priekšlikumu uzskatīja kā populistisku gājienu, savukārt vēl viens deputāts, kurš ikdienā pilda ne tikai deputāta pienākumus, izsakot savu viedokli, lika klātesošajiem saprast, ka šāda veida pabalsts ir nelietderīgs, jo 80 % no pabalsta saņēmējiem to vienkārši “iztērēs ne pēc vajadzības”.

Vai tiešām šī situācija ir tik kritiska? Laikam novada mēram tas ir labāk zināms.

Droši vien daudzas māmiņas piekritīs, ka šāda veida pabalsts, nonākot viņu rokās, atrastu pielietojumu. Un redzot jaunās ģimenes ar bērnu ratiņiem Krāslavas pilsētas, novada pagastu ielās, nekas neliecina par tik kritiskiem apstākļiem, lai šāda veida pabalsts netiktu piešķirts arī Krāslavas pašvaldībā. Jo kaimiņu novados - Aglonas un Dagdas - šāda veida pabalsti tiek piešķirti jau vairākus gadus.

Pēc tik nopietnas argumentācijas no deputātu puses, nekas cits neatliek, kā secināt, ka laikam tomēr Krāslavas novada domei ģimenes un jaundzimušie krāslavieši nav prioritāte. Vai arī par prioritāti kļūs tikai nākamgad, kad būs pašvaldību vēlēšanu gads? Nevienam nav noslēpums, ka tieši vēlēšanu gadi tautai ir tie treknākie un žēl, ka vēlēšanas nenotiek katru gadu!

Finanšu komitejas laikā deputātu izteiktā argumentācija šajā jautājuma bija tikpat skumja, cik pats fakts, ka Krāslavas novada dome nespēj atrast budžetā aptuveni 10 000 eiro.

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 20 (11.03.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!