Arubas karoga un himnas diena (Ir iemesls!)

Ar ko sākas ikviena valsts? Ar tautas vēlēšanos dzīvot pēc saviem likumiem un saskaņā ar savām tradīcijām. Saprotams, bet strīdīgs apgalvojums, it īpaši mūsdienās.

Mūsu pasaulē ir valstis, kas jau sen ir zaudējušas savu neatkarību un arī atteikušās no ieceres to atjaunot. No citas puses, visi zina par Velsas un Skotijas, Valensijas un Basku zemes, Teksasas un Kalifornijas iedzīvotāju nepārtrauktiem centieniem radīt savu neatkarīgo valsti. Bet par vētrainu un notikumiem bagātu Arubas valsts vēsturi zina ne visi. Šodien Arubā notiks oficiāli pasākumi, skolās (pareizāk skolā, jo šajā salā ir tikai viena skola, ja neskaita desmit pirmās pakāpes skolas, kurās māca lasīšanu un rēķināšanu) norisinās īpašas mācību stundas, bet vakarā visās kafejnīcās un restorānos nebūs brīvu vietu. Visi salas iedzīvotāji - simts tūkstoši cilvēku - svinēs Arubas brīvības un neatkarības galveno simbolu - karoga un himnas - iegūšanas kārtējo gadadienu.

Arubas salas vēsture aizsākās vēl desmitajā gadsimtā pirms mūsu ēras. Tieši tad uz šīs Karību jūras salas parādījās pirmie iedzīvotāji. Tie bija ieceļotāji no kontinenta - mūsdienu Bolīvijas teritorijas. Kad uz salas parādījās pirmie eiropieši, aborigēnu dzīve bija vēl tādā stadijā, kuru Vecā pasaule piedzīvoja Akmens laikmetā.

Andrejs JAKUBOVSKIS
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 22 (18.03.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.