Vaņka Mokrijs (Iz dzīves!)

- Uz kurieni tu, pretīgais neģēli?! - atskanēja nikns un zvērīgs Agafjas Petrovnas rēciens.

- Vilkt kamieli aiz snuķa! Kamēr viņš vēl guļ, citādi aizbēgs! – izkliedza tieši sejā savai korpulentajai dzīvesbiedrei Ivans un izskrēja no mājām.

Tikai nedomājiet gan, ka mūsu varonis bija nekauņa vai cilvēks, kuru civilizācija pozitīvi nekādi nav ietekmējusi. Vienkārši reizēm arī inteliģentu kungu ar pamatizglītību sievas jautājumi var novest līdz baltajām pelītēm.

Aizcirtis durvis, lai līdz ar to noliktu savu sievu pie vietas, Ivans Arnoļdovičs Ņepejvoda mundri noskrēja no lieveņa un devās ceļā. Kamēr viņš iet, ir laiks izstāstīt tautai stāstu par šo, var teikt, starptautisko varoni. Kādreiz neviens nesauca viņu vārdā un tēvavārdā. Un kam ir vajadzīgas visas šīs ceremonijas, ja viņam bija vārdiņš, ko deva tauta un kas pielīmējās momentāni un bez nekāda “Momenta”, jo tas viņu raksturoja vispilnīgāk, no pirkstu galiņiem līdz pašām iekšām, ieskaitot aknas – Vaņka Mokrijs.

Un tas ir tāpēc, ka viņš gandrīz nekad nav bijis sauss. Protams, runa nav par viņa biksēm, bet gan par reputāciju un vispārējo stāvokli – vienmēr pillā. Arī raksturs viņam ļoti nemierīgs, jo viņa ukraiņu-latviešu-krievu-poļu asinīs pat velns varētu kāju salauzt. Kā teikusi viņa nabaga māmiņa: maisījums - buldogs ar degunradzi. Bet cik daudz varoņdarbu paveica šis cilvēks: sākot no dūru cīņām un beidzot ar nepārtraukto divkauju ar zaļo pūķi.

No rīta ar Vaņku Mokriju notika kārtējais atgadījums, kas ātri vien kļuva par leģendu. Pamodies ar galvassāpēm, Vaņka nolēma palūgt sievai kaut ko, lai varētu “salāpīties”. Zināja, protams, ka diez vai viņam paveiksies, taču cerēja uz likteņa dāvanu. Ar grūtībām uzvilcis pretīgi drebošās kājās vecum vecas bikses, šis moceklis izgāja pagalmā, kur viņa dzīvesbiedre uz veļas auklas izkāra visu nupat izmazgāto veļu.

Sofija ČERNOVA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 22 (18.03.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.