Lietuvas neatkarības diena

img

Baltijas brālīgajām valstīm ir līdzīga vēsture un kopīgs liktenis, tāpat kā galvenie valsts svētki - Neatkarības diena. Ielūgumu uz pavasara svinībām Lietuvā, Visaginas pilsētā, kas ir kļuvusi par Dagdas sadraudzības pilsētu, saņēma arī Latgales delegācija.

Sadarbības partneri atkal varēja satikties. Viss sākās pirms diviem gadiem, kad Dagdas novada izglītības, kultūras un sporta nodaļa nolēma uzaicināt uz mazākumtautību kultūras svētkiem “Zavaļinka” Svariņos lietuviešu kolektīvu “Rodņičok” - bērnu deju kolektīvu, kas ir pazīstams visā Lietuvā. Pēc gada horeogrāfes Gaļinas Hutorskihas audzēkņiem aplaudēja jau Dagda - festivālā “Apskauj mani, māmuliņa!”. Bet par svinīgā koncerta rotu Visaginas pilsētā kļuva tautas deju ansambļa “Dagda” aizraujošie numuri. Ritas Vaišļas audzēkņi savaldzināja skatītājus ar savu meistarību, dedzību un skatuves tērpu krāšņumu. Tas bija efektīgākais un dinamiskākais priekšnesums!

Atomenerģētiķu pilsēta ir visjaunākā Lietuvā: pagājušajā gadā Visagina atzīmēja 40 gadu jubileju. Tā iekļuvusi Lietuvas Ginesa rekordu grāmatā: par godu jubilejai Ezeru zemes meistares izauda 315 kvadrātmetrus lielu audeklu! Filma uz ekrāna palīdzēja skatītājiem atcerēties vasaras projektu, kas sajūsmināja visu republiku. Milzīgajā raibajā audeklā – vairāku simtu cilvēku dvēseles daļiņa. Otrā programmas nagla – folkloras kolektīva “Samančoja” godināšana, jo tas ir ieguvis Lietuvas augstāko kultūras apbalvojumu – gada balvu “Zelta putns-2015”.

Aleksejs GONČAROVS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 22 (18.03.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.