Panorāma – atvērta, skatu laukums – pārdots

img

Krāslavietis – tas skan kā goda nosaukums. Vai tā nav laime - dzīvot skaistākajā Latvijas pilsētā, kas izkārtojusi savas senās ieliņas Latvijas likteņupes krastos? Dabas parks “Daugavas loki”, pils komplekss, Svētā Ludvika baznīca, pilsētas vēsturiskais centrs Latgales baroka stilā...

Pasakaina pilsēta, kas kā magnēts pievelk dažādus tūristus. Fototehnikas pieejamības gadsimtā arvien populārākas kļūst krāslaviešu pastaigas kājām - gan brīvdienās, gan svētku dienās. Jau sen iezīmējušies iemīļotākie maršruti – klusie vecpilsētas stūrīši, Daugavas krasti, Persteņa ezers, piepilsētas meži, skatu tornis Pārdaugavā.

Brīnišķīgi atceros, kā pagājušā gadsimta piecdesmito gadu beigās cauri visai pilsētai veda asfaltēta šoseja Rīga-Vitebska. Vēlāk Augustovkas beigās parādījās laukums ar apbrīnojamu panorāmas skatu uz pilsētu, kur sagaidīja Krāslavas viesus - slavenus aktierus, literātus, gleznotājus un pat kosmonautu Georgiju Grečko. Pagāja gadi, skatu laukuma nogāzē izauga jauns mežs, kas galu galā aizsedza skatu uz gleznainajiem Daugavas lokiem, pili, baznīcu un brīnišķīgo silu upes pretējā krastā.

Tagadējā gadsimta sākumā notika kaut kas neiedomājams, kad viltīgie pilsētas vadītāji iedomājās... pārdot šo skatu laukumu. Darījums tika paveikts slepeni, lai neizraisītu tautas protestus. Šī alkatīgā komercija bija par iemeslu tam, ka toreizējais mērs Jānis Tračums zaudēja savu amatu, un tieši tas aizcirta viņam durvis uz augstu amatu domē uz visiem laikiem. Taču mūsu pašvaldībā vēl šobaltdien turpina darboties tautas kalpi, kas toreiz balsoja par šo nepatriotisko un apšaubāmo lēmumu.

Manuprāt, pirms pašvaldības vēlēšanām būtu vērts atsvaidzināt atmiņā to deputātu vārdus, kas nobalsoja par to, lai mūsu pilsēta zaudētu skatu laukumu. Krāslavas gados veco iedzīvotāju vārdā vēršos pie informatīvā izdevuma „Krāslavas Vēstis” ar publisku lūgumu: nosauciet tās vēsturiskās sēdes datumu un publiskojiet to deputātu vārdus, kas nobalsoja par skatu laukuma teritorijas pārdošanu. Un, ja tas nav komercnoslēpums, tad atklājiet arī pircēja vārdu un aizdomīga darījuma summu. Un kas ir šī darījuma iniciators?

Pilsēta pie Daugavas lokiem ir kā radīta māksliniekiem un fotogrāfiem. Un, ja pirmos valdzina senlaiku ielu romantiskie stūrīši, tad otrie vēlas baudīt panorāmas skatus. Ir zināmi arī visveiksmīgākie fotografēšanas punkti: krāšņa panorāma no skatu laukuma pie pils un lieliska ainava upes krastā ar skatu uz salām - no pilsētas centrālā tirgus puses, kur ar fotokluba „Zibsnis” centieniem tika uzstādīts dekoratīvais fotorāmis. Bet visefektīgākā pilsētas panorāma no skatu laukuma Pilskalnā līdz nesenam laikam bija atradusies krūmu aizsegā. Pensionāru sapulcēs krāslavieši vairākkārt lūguši mūsu pašvaldības amatpersonas atjaunot šo iepriekšējo gadu skaistāko vietu.

Problēma tika risināta ar grūtībām: svešajā teritorijā nevienam citam saimniekot nav atļauts. Taču galu galā visi šķēršļi tika pārvarēti, un mūsu labiekārtotāji (par ko viņiem milzīgs paldies) atkal atvēra brīnumainu panorāmas skatu uz pilsētu.

Laipni lūdzam!

Aleksejs GONČAROVS