Maršala Soulta, Napoleona pulkveža, dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Talantīgi cilvēki paliek vēsturē, pateicoties saviem talantiem. Visas viņu rakstura nepatīkamās īpatnības un viņu rīcības, kas raksturo šo cilvēku ne no tās labākās puses, vēsturnieki vai nu “aizmirst”, vai nepievērš tam uzmanību, jo tās bojā izveidojušos pozitīvo tēlu.

Taču ir tādas personības, kuru dzīves aprakstā vienkārši nav iespējams kaut ko “neievērot”, jo viņu raksturā garīgais ir cieši saistīts ar materiālo, talantīgais ar noziedzīgo, cēlsirdīgais ar zemisko.

Vienam no Napoleona karavadoņiem, Nikolā Žanam Soultam, ir īpaša vieta un loma vēsturē. Var teikt, ka viņš ir vienīgais no visiem Napoleona maršaliem, kam izdevās kalpot ne tikai “diženajam korsikānim”, bet arī Burboniem, un arī citiem XIX gadsimta pirmās puses Francijas politiskajiem režīmiem. Tas bija iespējams tāpēc, ka Soultam nebija nekādu principu un ideoloģisko pārliecību. Viņu interesēja tikai divas lietas: karjera un viņa sievas viedoklis.

Nikolā Žans Soults ir dzimis kādā miestiņā Francijas dienvidos. Viņa tēvs bija vietējais notārs, ģimene dzīvoja pietiekami labi, bet nekādas īpašas bagātības viņiem nebija. Zēns auga kluss un pieklājīgs. Mācības skolā viņam padevās pietiekami viegli, bet pabeigt skolu neizdevās. Par iemeslu bija viņa tēva nāve. Māte vairs nevarēja apmaksāt dēla mācības un gribēja sūtīt Nikolā mācīties pie kāda vietējā amatnieka. Bet tad 16-gadīgais dēls parādīja raksturu, viņš iestājās armijā un atbrīvoja savu ģimeni no rūpēm par bērna uzturēšanu.

Andrejs Jakubovskis

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 24 (29.03.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR