Par obligāto mājas dzīvnieku reģistrāciju

Patlaban ir spēkā Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumi Nr. 491 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”, kuros noteikts, ka līdz 2016. gada 1. jūlijam sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Līdz šim suņus ir reģistrējusi tikai neliela daļa to īpašnieku. Lielākoties ir reģistrēti tādi suņi, kas piedalās izstādēs vai izbrauc ārpus valsts. Dzīvnieku saimniekus, ja viņu suņiem nav implantētas mikroshēmas un tie nav reģistrēti, šobrīd nesoda. Taču situācija mainīsies no šī gada 1. jūlija - par dzīvnieka nereģistrēšanu normatīvajos aktos ir paredzēts naudas sods.

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu par suņa nereģistrēšanu fiziskām personām 7 – 210 EUR, juridiskām personām no 15 – 350 EUR.

Tuvojoties noteiktajam reģistrācijas termiņam, Zemkopības ministrijā tiek saņemta informācija par to, ka daudziem suņu īpašniekiem lauku teritorijās (viensētās) nav iespējams izpildīt noteikumu Nr.491 prasības, jo finanšu līdzekļu trūkuma dēļ nevar apmaksāt mikroshēmas ievadīšanu un segt reģistrācijas maksu.

Iveta LEIKUMA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 25 (1.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR