Kofi Anana, ANO eksvadītāja, dzimšanas diena (Ir iemesls!)

Apvienoto Nāciju Organizācija pašlaik ir galvenā politiskā organizācija, kas ir izveidota, lai novērstu kara briesmas un nodrošinātu brīvību un taisnīgumu visā pasaulē.

Ja ņemt vērā to faktu, ka ANO pastāvīgi notiek apspriedes, kurās piedalās visu neatkarīgo valstu pārstāvji, organizācijai pat nevar būt viens vienīgais priekšnieks. Teorētiski visi ir vienādi, ASV un Peru, Ķīna un Moldova, Francija un Gana... Teorētiski, protams. ANO eksistē, pateicoties dalībvalstu iemaksām, un ASV iemaksā vislielāko summu - pusotru miljardu dolāru gadā. Protams, tam nav nekāda sakara ar šo rakstu... Jo šodien ir bijušā ANO ģenerālsekretāra, šīs organizācijas aparāta pirmā vadītāja, kas pārstāvēja Āfrikas melnādainos iedzīvotājus, Kofi Anana dzimšanas diena.

Mani vienmēr interesēja tas, kā tiek izvirzīti kandidāti, kas pretendē uz visatbildīgāko un sarežģītāko diplomātisko posteni pasaulē. Katrs nākamais ANO ģenerālsekretārs - tas ir pārsteigums, kārtējais vārds, kas pirms tam nebija zināms. Arī 1997. gadā, kad visas informācijas aģentūras paziņoja par to, ka par ANO ģenerālsekretāru kļuva Kofi Anans no Ganas, es pabrīnījos, ka nekad agrāk neko neesmu dzirdējis par šo cilvēku.

Andrejs Jakubovskis

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 27 (08.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.