“Satiec savu meistaru!” Andrupenē

img

“Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā “Eiropas amatu prasmju dienas”.

Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums “Satiec savu meistaru” 2016. gadā no 1. līdz 3. aprīlim notika jau astoto reizi.

Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados pasākumu “Satiec savu meistaru!” Latvijā apmeklējuši 18 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un katru pavasari tas ir notikums, ko gaida dažāda vecuma un sociālo grupu pārstāvji, ģimenes, cilvēki ar priekšzināšanām un tādi, kuri tikai tagad nolēmuši iemācīties kaut ko jaunu, pilnveidot sevi, savas prasmes.

Pasākuma būtība - vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Pasākuma forma ir brīva, meistari rīko meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus u.tml.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte stāsta: “Projekta laikā visā Latvijā iespējams sastapt dažādu paaudžu cilvēkus, kurus viņu zināšanu, prasmju un patības dēļ varam dēvēt par nacionālajiem dārgumiem, jo ar to esam savdabīgi un īpaši citu pasaules kultūru vidū. Mēs ļoti vēlētos, lai pēc zināma laika sabiedrībā būtu ierasta prakse, ka tradicionālo prasmju zinātāji ir gaidīti ikvienā izglītības iestādē, sadarbībā ar viņiem top tradīcijās balstīti slaveni preču un pakalpojumu zīmoli un mūsu valsts ir tīkams galamērķis tūristiem nolūkā iepazīt Latviju kā daudzveidīgas un bagātas kultūras zemi.”

Iveta LEIKUMA

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 27 (08.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.